Keresés
Close this search box.

Vigyázat, megkezdődött a pollenszezon!

//

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint idén igen korán, már január közepén elkezdődött a pollenszezon: a mogyoró virágpora elérte az allergiás tüneteket kiváltó közepes szintet. A pollenallergiás betegeknek javasolt tehát gondot fordítaniuk a megelőzésre, a tünetek enyhítésére.

A mogyoró mellett az éger, a ciprus- és tiszafafélék, valamint már a kőris virágpora is jelen van a levegőben, koncentrációjuk azonban még alacsonyabb. A legkorábban virágzó fák pollenszórása is várhatóan erősödni fogés a gombaspórák is emelkedett koncentrációban lesznek jelen a levegőben. Emiatt e korai pollenekre allergiásoknak javasolt felkészülniük a tünetek megjelenésére, illetve azok megelőzésére, enyhítésére a megfelelő készítményekkel és módszerekkel.

Pollenszezon – A pollenallergia tünetei az adott allergén növény virágzásának idején jelentkeznek, és egészen a pollenszórása végéig tartanak. A teljes pollenszezon februártól, a mogyoró virágzásától a leggyakoribb allergén, a parlagfű csúcsidőszakának végéig, azaz napjainkban már egészen október közepéig is eltarthat.

Jellegzetes tünetek – A légúti allergiák vezető tünete az allergiás nátha, az orrdugulás, ahol a váladék átlátszó, vízszerű, nagy mennyiségű (nátha vírus esetén ez szintén átlátszó, üveges, de bakteriális felülfertőzésnél már sárgás, zöldes színezetű).A gyakori tüsszögés mellett könnyezés, szemviszketés is kialakulhat, sőt szemvörösséget okozó allergiás kötőhártya-gyulladás is előfordulhat.A torokfájás nem jellemző, inkább viszkető érzés jelentkezik a torokban. Fáradtság, illetve fejfájás – az orrmelléküregek érintettsége miatt – előfordulhat. A szénanátha önmagában nem okoz légszomjat, köhögés és légszomj csak abban az esetben fordulhat elő, ha a légúti allergiához asztma is társul.

Kezelés – A tüneteket mérséklő vagy megszüntető természetes készítmények és antihisztaminok szedését az allergén növény virágzásának elején javasoljuk elkezdeni. Ehhez fontos azonosítanunk a panaszokat okozó növényt.

A tüneti szerek mellett tartós megoldásként ma már olyan immunterápia is létezik, mely már az első évben jelentősen enyhíti a panaszokat.

Dr. Balogh Katalin
fül-orr-gégész, allergológus főorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!