Keresés
Close this search box.

Az alváshiány megbetegít, sőt öregít!

//

Sokan úgy gondolják, 4-5 óra alvás is elég éjszakánként, holott felnőtteknél 7-8 óra jó minőségű éjszakai alvásra lenne szükség, gyerekeknél és serdülőknél még ennél is többre. A kevés vagy rossz minőségű alvás nemcsak nappali kellemetlen tüneteket okoz, de növeli számos betegség rizikóját és gyorsítja az öregedést is.

Az alvásigény valójában életkoronként változik: újszülöttnél 14-17 óra alvás a normális, iskoláskorú gyerekeknek 9-11 óra, a tinédzsereknek 8-10 óra, az időseknek gyakran 7 óra is elég.

A The American Academy of Sleep Medicine and the Sleep Research Society szerint a 18-60 éves felnőtteknek átlagosan 7-9 óra alvás szükséges az egészség fenntartásához, azonban a lakosság egyharmada sajnos nem alszik ennyit.

Sok felnőtt a hétköznapi temérdek elfoglaltsága miatt „hozzászoktatta” magát a kevesebb alváshoz, például a napi 6 órához, és bár lehet, hogy a szubjektív érzése szerint ez elég neki, de a tudományos álláspont szerint inkább csak hozzászokott a kevés alvás negatív következményeihez.

Mivel a napközben szükséges funkciók – így például a koncentráció, a memória, a hatékonyság, a rugalmasság – az alváshiány miatt csak fokozatosan romlanak, a keveset alvó ember ezt észre sem veszi, pedig a romlás vitathatatlan tény. Nem lehet tehát büntetlenül, következmények nélkül megúszni a kevés alvást – bár ritka esetekben találtak olyan génmutációt, ami miatt egy-egy személynek valóban elég volt a napi 6,5 óra alvás.

A túl kevés alvás, az elalvási és átalvási nehézségek, a gyakori megébredések, a horkolás miatti felületes alvás, az alvási apnoé és a nyugtalan láb szindróma mind-mind jelentősen rontják az alvás minőségét és természetesen csökkentik a mennyiségét is. Ez pedig nemcsak nyilvánvaló fáradtságot okoz, de jellemző a distressz érzése, a szorongás, az ingerlékenység és a nappali teljesítmény csökkenése is.

Emellett a rossz alvás számos betegség kialakulásának kockázatát is növeli, lássuk, melyek ezek:

Agyi- és szív-érbetegségek – A nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás megemelheti a vérnyomást, ami elősegíti az érelmeszesedést és számos más negatív szövődménnyel jár.

Hangulatzavarok, szorongás, depresszió – Az alvás minőségének vagy mennyiségnek romlása (például alvási apnoe esetében) a koncentrálóképesség csökkenéséhez, lassult reakcióidőhöz, akár napközbeni aluszékonysághoz is vezethet.

Memóriazavarok – Az álmosság feledékennyé tesz. Ha meg akarjuk őrizni a jó emlékezőtehetségünket, aludjunk eleget! Az emlékek megerősítéséért bizonyos rövid átmeneti agyi események, az ún. éles hullámsorozatok a felelősek. Ezek a hullámsorozatok továbbítják az információt a hippocampusból a neocortexbe, itt tárolja az agy a hosszú távú emlékeket. Az éles hullámsorozatok pedig éppen a legmélyebb alvás fázisában keletkeznek.

Gyengülő immunvédekezés – Mivel alvás közben számos olyan anyag termelődik, ami alapvető az immunrendszer hatékony működéséhez, a rossz alvás hatására gyengül az immunrendszer, mindez növeli a fertőzések és bizonyos rosszindulatú daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Cukorbetegség – Megfigyelések szerint a rosszul alvóknál gyakrabban alakul ki 2-es típusú cukorbetegség.

Elhízás – A hosszú távon fennálló rossz alvás felboríthatja a hormonális egyensúlyt, így az étvágy nehezebben kontrollálhatóvá válik és lassul az anyagcsere. Jellemző, hogy az alvászavar okozta napközbeni fáradtság és alacsony energiaszint miatt csökken a fizikai aktivitás és növekszik a nassolási kedv – mindez a testsúly további gyarapodását eredményezi.

A pihenés hiánya tehát hozzájárul a zsírpárnák megjelenéséhez is. Egy korábbi vizsgálat hangsúlyozza, hogy kialvatlan állapotban ne induljunk el vásárolni, mert ilyenkor hajlamosabbak vagyunk a magasabb szénhidráttartalmú élelmiszereket választani. Ráadásul az alváshiány miatt többet eszünk, ilyenkor ugyanis megemelkedik az éhséget jelző ghrelin hormon szintje a szervezetben, a jóllakottság érzését jelző leptin hormoné pedig csökken.

Az elhízás egy sor egészségre ártalmas következménye mellett, a külső megjelenésre is hátrányos, nem segíti tehát a fiatalító kúrát. Amennyiben céljaink között szerepel a nyári fürdőruhaszezonra az „álomalak” elérése, akkor első lépésként tervezzük meg, hogyan tudunk a jövőben több időt szánni a pihenésre!

Gyorsabb öregedés – Ha tartósan rosszul, vagy a szükségesnél kevesebbet alszunk, az egészségünk és hangulatunk romlása mellett, nyomot hagy a külső megjelenésünkön is. Néhány álmatlanul töltött éjszaka után gyakori a táskás szem és a sárgás, fakó bőr. A krónikus kialvatlanság a bőr fényének elvesztése mellett szem alatti sötét karikákat okozhat, de gyakori a korai ráncosodás is. Összességében, a kialvatlan ember külseje napközben is fáradt, „gyűrött”, megviselt.

A túl kevés alvás a hormonrendszer működésére is hatással van: a szervezet ilyenkor több stresszhormont, kortizolt bocsát ki.

A magasabb stresszhormonszint miatt azonban nemcsak feszültebbek leszünk, de a bőrünk is megsínyli.

A magas kortizolszint hatására felgyorsul a bőr rugalmasságát, feszességét biztosító kollagén lebontása, így idővel valós korunknál évekkel idősebbnek tűnhetünk.

A túl sok kortizol kedvezőtlen hatását egyébként a férfiak is megérzik, náluk ugyanis a tesztoszteronszint csökkenésével lehet számolni.

Az alváshiány hatással van a növekedési hormonra is, annak csökkenő mennyisége idővel az izomtömeg és a csontsűrűség elvesztéséhez is vezet.

Jó hír, hogy az alvászavarok a legtöbb esetben sikeresen kezelhetők, és ezzel nemcsak az egészségi kockázatok csökkennek jelentősen, de az életminőség is határozottan javul.

Dr. Vida Zsuzsanna
neurológus, szomnológus főorvos
JóAlvás Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!