Keresés
Close this search box.

Hormonális problémák a székrekedés és az elhízás hátterében

//

Napjainkban igen gyakori, hogy a plusz kilóktól – a helytelen étkezés, kevés folyadékfogyasztás, mozgáshiány és az emiatt lelassult emésztés mellett – hormonális okok miatt is nehéz megszabadulni. Különösen sok hölgy tapasztalja ezt a változókorban.

Kortól és nemtől függetlenül székrekedés bárkinél jelentkezhet, legtöbbször a helytelen életmód, a kevés folyadékfogyasztás okolható érte. Amennyiben a probléma krónikussá válik, úgy érdemes tovább keresnünk a kiváltó okokat, ugyanis előfordulhat, hogy például valamilyen hormonális zavar vagy változás (terhesség, klimax), autoimmun betegség, idegrendszeri probléma vagy belgyógyászati betegség (IBS, Crohn-betegség) okozza a panaszt.

További lehetséges okok között szerepel még a stressz, bizonyos gyógyszerek szedése, az aranyér és a rosszindulatú daganat (pl. vastagbélrák).

Tekintsük át a hormonális okokat részletesebben!

Pajzsmirigy-alulműködés: a túl kevés pajzsmirigyhormon jelenléte az egész szervezet működését – így az anyagcserét is – lelassítja. Amennyiben gyógyszeres kezeléssel normalizálni lehet a TSH, T3 és a T4 hormonszintjét, úgy a panaszok rendszerint megszűnnek. Igen nagy segítséget jelenthet a jód és a szelén fogyasztása is, de jódot csakis orvosi javaslatra szedjen, ugyanis vannak olyan pajzsmirigyzavarok, amikor a jód csak ront az állapoton!

▶ A legtöbb 45-50 éves nő tapasztal fokozott hízáshajlamot, menstruációs problémákat, ödémát, hajhullást, hőhullámokat, éjszakai izzadást, alvás- és hangulatzavarokat, ingerlékenységet, gyakran depressziót is. Ráadásul a pajzsmirigy-alulműködés gyakran ugyanabban az életkorban jelentkezik, mint a menopauza tünetei.

Sok nő szed ösztrogéntartalmú hormonkészítményeket a változókori panaszaira, pedig az is lehet, hogy valójában felderítetlen pajzsmirigy-alulműködéssel küzdenek. Természetesen a két állapot nem zárja ki egymást, tehát egyszerre is fennállhat a kettő, ráadásul súlyosbíthatják is egymás tüneteit.

Hacsak nem túl komolyak a panaszok, már néhány életmódbeli változtatással – a napirendbe iktatott sporttal, a stresszt levezető relaxációval, meditációval, jógával, elegendő pihenéssel megkönnyíthetjük a mindennapokat.

Mellékvesekéreg zavara: hasmenést és székrekedést egyaránt okozhat, magas kortizolszinttel járhat, amit Cushing-szindróma is okozhat, tehát kezelni szükséges!

A mellékvesekéreg a kortizolon kívül aldoszteront is termel, mely a só- és vízháztartásért felelős. Emelkedett szintjének jellegzetes tünetei a nem szűnő magas vérnyomás, székrekedés, izomgörcsök, fejfájás, gyakori vizelés. A szükséges terápiák a gyógyszeres kezeléstől a műtétig terjedhetnek.

Cukorbetegség esetén nem csak a túlsúly, hanem a székrekedés is gyakori, utóbbi a betegség egyik szövődményével, a neuropátiával magyarázható. Ilyenkor az idegkárosodás a vastagbél mozgására is kihat, így annak tevékenysége csökken, és székrekedés lép fel. Kezelése gyógyszeres, inzulinos terápiával történik, emellett igen fontos a személyre szabott életmódprogram.

Dr. Békési Gábor PhD
belgyógyász, endokrinológus, egyetemi docens
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!