Keresés
Close this search box.

Hormonzavarom van?

//

Az elhízás korunk betegsége. Az esetek egy részében mérsékelt étkezés mellett is jelentősen gyarapodik a testsúly, ami felveti valamilyen hormonális betegség gyanúját.

A túlsúly kapcsán az endokrinológusok elsőként a pajzsmirigy működését vizsgálják, melynek eltérései nemcsak anyagcsere, de szív- és pszichés eredetű panaszok esetében is felelősek lehetnek. Az esetek 20-25%-ában a szívritmuszavarok hátterében a pajzsmirigy betegsége áll.

A koleszterinszint emelkedését is gyakran a pajzsmirigy csökkent működése okozza.

A tapasztalatok szerint lelki, pszichés eredetű zavarok – pániktünetek és depresszió – hátterében is állhat endokrin ok. Komolyabb pajzsmirigy-alulműködés esetén az anyagcsere lelassulása, székrekedés és súlygyarapodás mellett a következő tünetek jelentkezhetnek: erős szívdobogás, idegesség, gyengeség, fáradékonyság, aluszékonyság, fázékonyság, hideg, száraz, sápadt bőr, az arc felpuffadása, a körmök töredezése, a haj ritkává és szárazzá válása, a libidó csökkenése, lassúbb mozgás, beszéd és gondolkodás, érdektelenség.

A pajzsmirigy betegségei gyakori okai a terméketlenségnek, a vetéléseknek, menstruációzavaroknak.

A dianózis felállításához laborvizsgálattal ellenőrzik a TSH, T3, T4 és az ATPO értékét, és ultrahanggal megnézik magát a pajzsmirigyet is. Mivel e betegségek egy része örökletes, ezért érdemes azt is figyelembe venni, hogy volt-e már a családban pajzsmirigybetegség.

Prof. Dr. Balázs Csaba
endokrinológus, immunológus főorvos
Budai Immuno-Endokrin Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!