Keresés
Close this search box.

Még mindig kövér vagyok!

//

Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy képtelen lesz visszanyerni a korábbi formáját. Természetesen némi idő kell ahhoz, hogy újra elérhessék a versenysúlyukat, ám ha hosszas diéta árán sem tudnak megszabadulni a feleslegtől, érdemes utánajárni, mi is okozhatja a túlsúlyt.

Mennyi idő alatt áll helyre a normál testsúly?

A várandósság során a nők testsúlyában nagy változások következnek be: az esetleges plusz zsírréteg mellett a vér térfogatának növekedése, a placenta, a magzatvíz és persze a baba egyre növekvő súlya, mind-mind plusz kilókat eredményez. Ha a kismama a terhesség alatt odafigyel az étkezésére és a rendszeres testmozgásra, akkor a felszedett testtömegnek csak igen kis része a zsír.

Emiatt a szülés és az ezt követő regeneráció után – ha az anyuka egészséges életmódot folytatott – szépen visszanyerheti régi súlyát. Amennyiben a kismama a kettő helyett kell enni elvet tartotta, akkor bizony ez hosszabb időt vesz igénybe, ráadásul komolyabb diétára, valamint rendszeres testedzésre lehet szükség.

Előfordul azonban, hogy már viszonylag hosszú idő telt el a szülés után, az illető egészségesen él, mégsem mutat kevesebbet a mérleg nyelve.

Mi lehet a tartós túlsúly oka?

Fontos tudnunk, hogy nemcsak a terhesség, de a szoptatás idején is megnő a jódszükséglet, a magzat, majd a csecsemő fejlődéséhez alapvető a megfelelő jódellátottság.

Amennyiben az anya szervezetében nem áll rendelkezésre elegendő jód, ennek nemcsak a baba, hanem az anya is kárát látja, hiszen a jód alapvető fontosságú a pajzsmirigy egészséges működéséhez, megfelelő hormontermeléséhez.

Amikor a pajzsmirigyhormon szintje még csak kis mértékben tér el a normálistól, a tünetek nem jellegzetesek, így általában nem is tulajdonítunk nekik jelentőséget. Enyhe fáradékonyságon és a koncentrációs képesség romlásán kívül más nem érzékelhető.

Komolyabb hormonhiány többek közt túlsúlyt is eredményezhet. Van, hogy csupán múló problémáról van szó, ugyanis megesik, hogy a szervezetnek kicsit több időre van szüksége ahhoz, hogy a normál működésre visszaálljon.

A szülést követő 2–6 hónap során a nők 10–17%-ánál alakul ki pajzsmirigyzavar. Ennek egyik oka, hogy a várandósság során a magzat védelme miatt az immunrendszer működése gyengül, ám ez a szülés után ismét – esetenként túlzottan is – felerősödik. Az arra érzékenyeknél ekkor pajzsmirigy-gyulladás léphet fel, ami gyakran a szerv alulműködésében nyilvánul meg.

Jó hír azonban, hogy a megfelelő diéta és rendszeres testmozgás mellett a legtöbb pajzsmirigyprobléma gyógyszerrel sikeresen kezelhető, sőt az is előfordulhat, hogy egy éven belül magától megszűnik.

Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos
Nőgyógyászati Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!