Keresés
Close this search box.

Amikor csak a MENTES segít!

//

Akinek a tejfogyasztás panaszokat okoz, rögtön laktózérzékenységre gondol, pedig gyakran nem is a tejcukor, hanem a tejfehérje okozza a tüneteket. Tejfehérje-érzékenység, azaz tejintolerancia esetén nem jelent megoldást a laktózmentes tej, a laktózmentes diéta, mert csak a tejtermékek kizárása, helyettesítése szünteti meg a tüneteket.

Az ételintolerancia napjainkban viszonylag gyakori jelenség: a tej mellett főként a búza és a tojás okoz panaszokat. Emiatt egyre nő a MENTES élelmiszereket fogyasztók tábora.

Ám sokan nincsenek tisztában az alapvető fogalmakkal, és nem mindig veszik komolyan a diéta fontosságát. Ennek eredményeként jelentkező leggyakoribb panaszok a hasfájás, puffadás, hasmenés, de elfordulnak bőrtünetek, sőt hangulatváltozások is, melyek akár több napig is eltarthatnak.

Tejallergia – tünetei csecsemőkorban jelentkeznek, az immunrendszer is érintett, IgE ellenanyag termelődik a szervezetbe jutó tejfehérje miatt. A gyerekek többsége 3 éves korára kinövi a betegséget.

Laktóz-intolerancia – a vékonybélben termelődő laktáz enzim elégtelen mennyisége okozza. Ebben csak az emésztőrendszer érintett, az immunrendszer nem.

Tejfehérje-érzékenység – az emésztőrendszer és az immunrendszer egyaránt érintett. Az emésztetlen tejfehérje átjut a bélfalon, és az immunrendszer IgG ellenanyagot kezd termelni ellene.

Laktóz vagy tejfehérje? Nem mindegy!

▶ Egy tejcukorérzékeny nyugodtan fogyaszthat laktózmentestej-tartalmú ételeket, sőt ezek hiányában az étkezés előtt bevett laktáz enzim tablettával még tejes termékeknél is megelőzheti a kellemetlen tüneteket.

▶ A tejfehérje-érzékeny ember azonban semmilyen, még laktózmentes tejterméket sem fogyaszthat, a panaszokat csak a tejtermékek teljes elhagyásával előzheti meg.

Szerencsére helyettesítheti azokat növényi (elsősorban kókuszból, zabból, rizsből, mandulából készült) tejjel, joghurttal, tejszínnel és sajttal.

Jó hír, hogy tejintolerancia esetén a diéta nem feltétlenül élethosszig szól. Néhány hónapos szigorú tejmentes étrendet követően megkísérelhetjük a számunkra fontos tejes ételek fokozatos visszavezetését az étrendbe, a jelentkező tünetek függvényében.

Dr. Sárdi Krisztina
belgyógyász, gasztroenterológus szakorvos
Budai Allergiaközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!