Keresés
Close this search box.

Lazíts!

//

Az egész évi munka és rohanás során számtalan testi-lelki terhet hordozunk. Mindenki a rövid nyári szabadság alatt igyekszik ettől gyorsan megszabadulni, hogy mielőbb visszanyerje egészségét, lelki egyensúlyát és munkaképességét. Ez azonban nem mindig sikerül. Vajon mit kellene másképp csinálnunk?

Stresszes az élete?

Tudjuk, tapasztaljuk, hogy a túl sok stressz károsítja az immun-, a hormonális és az idegrendszert, meg a szív egészségét. Az állandó felfokozott idegállapot miatt gyomorproblémák, hasmenés, székrekedés, álmatlanság, szorongás, fejfájás, izomfájdalom és gyakoribb fertőző betegségek jelentkezhetnek. Nem csoda, hogy az állandó túlhajtott, „készenléti” állapotban a szervezet nagyon kimerül.

Futtában bekapott falatok, elfelejtett italok

Az egyoldalú vagy kevés értékes tápanyagot tartalmazó étrend nem biztosít elegendő energiát a szervezet számára, ennek eredménye lehet gyengeség, krónikus fáradtság is. Amennyiben csak este jut eszünkbe, hogy egész nap szinte alig ittunk, a dehidratáltság ugyancsak a teljesítőképesség romlását, koncentrálási nehézségeket és fejfájást okozhat.

Vérszegénység

Főként nőknél fordul elő, hogy kevés a hemoglobin, a vörösvérsejtek azon része, mely az oxigént szállítja. Ilyenkor jellegzetes tünet a sápadt arc, a fáradékonyság, az összpontosítási problémák. A vashiány mértékének megállapításához vérvizsgálat szükséges. Ennek alapján lehet megállapítani a vaspótlásra, a vasraktárak feltöltésére alkalmas egyéni adagolást – hangsúlyozza dr. Kádár János, az Immunközpont belgyógyász-immunológus főorvosa.

Hogyan pihenjünk?

A túlhajtottság, fáradtság és stressz mindannyiunkra másképp hat, így másként is tudjuk kipihenni, levezetni. Van, aki zenét hallgat, van, aki nagyokat alszik, mások intenzíven sportolnak, s olyan is akad bőven, aki evésbe, ivásba vagy egyszerre mindkettőbe menekül.

A zsúfolt város vagy a munkahelyi nyüzsgés után sokan a természetben keresnek enyhülést, ott csendben sétálnak, leülnek pihenni egy vízparton vagy virágos réten, gyönyörködnek a tájban, és ettől töltődnek.

A programhalmozás

Mivel a nyári szabadságra egész évben várunk, gyakran esünk abba a hibába, hogy belezsúfolunk mindent ebbe az 1-2 hétbe, amire csak vágyunk, amire nem volt módunk az év során. Szerencsés esetben teljesen másként töltjük, mással foglalkozunk, mint egész évben, és ez jó is, kivéve, ha az ülő munka után, edzetlenül „agyonsportoljuk” magunkat és nehezen gyógyuló vagy maradandó sérülést szerzünk, tönkretéve ezzel a nyaralást és a további mértékletes sport lehetőségét.

Sokak számára a szabadság úgy kezdődik, hogy az utolsó munkanap késő délutánján kapkodva pakolunk, majd elindulunk, rövidebb-hosszabb idő alatt holtfáradtan megérkezünk valahová, ahol az első nap alvással telik.

Ezután következnének tervezett programjaink, melyeknek – jó esetben – része a csend, pihenés, ellazulás, kikapcsolódás, amiért tulajdonképpen elutaztunk, ám ebben megakadályoz bennünket a mobiltelefon és a poggyászból előkerülő laptop.

Kicsit dolgozunk is?

Szabadságon vagyunk, ám közben minden nap csak egy „kicsit” dolgozunk. Valójában se nem dolgozunk, se nem vagyunk szabadságon! Így a nyaralás nem éri el célját: a teljes kikapcsolódást, feltöltődést, gondtalan időtöltést – amire valójában költjük pénzünket – hiszen egy láthatatlan köldökzsinór folyton összeköt azzal a közeggel, ahonnan végre ki akartunk szakadni, legalább átmenetileg! Nyilván komoly döntés és akaraterő kell ahhoz, hogy a nálunk lévő eszközöket kikapcsoljuk, de megéri!

Helyette hagyjuk testünket-lelkünket végre kisimulni, gyűjtsünk élményeket, emlékeket, melyeket fényképen is örökítsünk meg!Hazatérve pedig adjunk magunknak 2-3 napot a „visszazökkenésre”, csak fokozatosan vegyük fel a korábbi élettempót – ezzel komoly szív- és keringési problémákat kerülhetünk el!

Forrás: Immunközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!