Keresés
Close this search box.

Sziesztázzunk, aludjunk többet!

//

A mediterrán országokban bevált szokás az ebéd utáni szieszta, melynek fő oka a déli időszakban tapasztalható kimerítő hőség. Ha megengedhetjük magunknak, mi is szundíthatnánk egyet napközben, a nyári kánikulában. Ne vigyük azonban túlzásba, mert az éjszakai alvás rovására mehet, ami viszont a szépség, egészség és hosszú élet záloga!

Ha túl rövid az éjszaka

Gyakori probléma, hogy rosszul és keveset alszunk. Bár az egyéni alvásigény eltérő, általánosságban elmondhatjuk: huzamosabb időn keresztül, napi 5-6 óra alvás nem elég ahhoz, hogy napközben jól teljesítsünk és egészségesek maradjunk. Sokan folyamatos időhiányban szenvednek, későig dolgoznak, emiatt rövidül meg az éjszakai alvásidő. Ilyenkor egy rövid napközbeni szunyókálás nagyon hasznos lehet, feltéve hogy van rá idő és mód.

A kevesebb néha több

Fontos azonban mértéket tartani, mert a túl hosszú, másfél óránál tovább tartó napközbeni alvással épp ellenkező hatást érünk el: szinte biztos, hogy még fáradtabbak, nyúzottabbak leszünk utána. Mindössze napi 15-20 perc az, amit érdemes délutáni szundításra fordítanunk.

Érdekesség, hogy az alvásidő hossza szerint frissülnek fel egyes képességeink is:

20 perc elteltével figyelmünk és a motoros képességek javulnak, ennek jó hasznát vesszük például a délutáni irodai számítógépes munkában.

30-60 perces alvással már a memóriánk is felfrissül, kreativitásunk is szárnyra kap.

60-90 perc alatt pedig az alvás már a REM, azaz a „gyors szemmozgás” fázisában zajlik. Ekkor az agynak azok a területei aktívak, amelyek a tanulásban, a gondolkodásban, a dolgok megszervezésében vesznek részt.

Kutatások igazolják, hogy frissítő hatása mellett a napközbeni pihenés a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és a stresszt is képes csökkenteni.

Szundi kisokos

Ha módunk van rá, olyan napirendet alakíthatunk ki, melyben a pihenés minden nap nagyjából azonos időpontra, 13-15 óra közé esik.

Használjuk a telefon ébresztőjét, állítsuk be rajta a tervezett – például 30 perces – alvásidőt, hogy ne kelljen szunyókálás közben az órát figyelnünk.

Sötétben gyorsabb és pihentetőbb az alvás. Használhatunk e célra függöny helyett egy szemfedőt is. Alvás közben a testhőmérsékletünk csökken, ezért vékony pléddel takarózzunk be!

Ne feledjük: a napközbeni aluszékonyságnak, a gyakori álmosságnak nem kizárólag az éjszakai alváshiány lehet az oka, hátterében egyes betegségek és a nem megfelelő alvásminőség is állhat.

Alvás és egészség

Ha tudnánk, milyen nagy jelentősége van az elegendő éjszakai alvásnak, ezen belül is az éjfél előtt alvással töltött óráknak, talán nem vonnánk ezt meg magunktól rendszeresen.

A szervezet regenerációs folyamata ugyanis, főként az éjfél előtti alvás óráiban zajlik. Ilyenkor nagy mennyiségben termelődnek a növekedési hormonok, melyek a sejtek növekedéséhez és regenerációjához szükségesek. Akinek a szervezetében nem képződik elegendő növekedési hormon, az hamarabb öregszik.

A napjainkban gyakori éjszakázás, az éjfél előtti mély alvás fázisának rendszeres kihagyása kimeríti a testet és az elmét.

Ennek hatására állandósul a stresszhormonok – az adrenalin és a kortizol – képződése. A gyakori kifáradás és az alacsony energiaszint különféle krónikus betegségek és a legtöbb akut kórkép előhírnöke.

Számos kutatás bizonyította már a közvetlen oki kapcsolatot az alvás és az egészségi állapot között. Az is kiderült, hogy minél kevesebbet alszunk, annál több plusz kilót szedünk magunkra!

Az alvás szépít

Régóta ismert, hogy a legkiválóbb szépítőszer az alvás. A mély alvásszakaszhoz kapcsolódik a prolaktin hormon termelődése is, mely a sejtek osztódását aktivizálva megindítja a sejtregeneráció folyamatát, egyúttal kisimítja az arcvonásokat is.

Az éjszakai alvás minőségét a szoba elsötétítésén és lehűtésén, kiszellőztetésén túl azzal is javíthatjuk,ha nem képernyő (tévé, telefon, számítógép) előtt alszunk el, helyette inkább olvasunk, relaxálunk.

Dr. Vida Zsuzsanna
neurológus, szomnológus főorvos
joalvaskozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!