Keresés
Close this search box.

Az egészségért érdemes felállni!

//

A sok ülés, a mozgásszegény életmód alapvető változásokat okoz szervezetünkben. Mindez most negatívan hat egészségünkre, de az evolúció több száz év alatt majd kiküszöböli ezt, és – az előrejelzések szerint – ugyan sorvadt, görnyedt és átformálódott testalkattal, megfelelően alkalmazkodva, de túl fogunk élni.

Ahogy telik az idő, fejlődik a technika, egész szociális társadalmunk megváltozik. A személyes emberi kapcsolatok veszítenek értékükből, a munkát és a bevásárlást is többnyire online végezhetjük, a mindennapi társas érintkezés és szórakozás szintén megoldható a képernyő előtt ülve. A kényelmünket még a házimunkával járó vesződség sem zavarja, hiszen elvégzi helyettünk a robotporszívó, ami felmosásra is képes, sőt akár ablakmosó robotot is beszerezhetünk.

Jelenleg nem ez a helyzet. A sok ülés és az optimális fizikai aktivitás hiányával járó életmód veszélyeire már 2013-ban felhívták a figyelmet dr. Darabosné Tim Irma, dr. Feszthammer Arturné és dr. Tóthné Steinhausz Viktória gyógytornászok a Semmelweis Egyetem által publikált írásukban.

Az emberi test nem állandó ülésre lett tervezve. Az emberek többségének ráadásul nincs kellő információja a helyes ülő testtartásról, így akár a gerincet álló helyzetben ért terhelés kétszeresét is helyezhetik porckorongjaikra ülés közben.

Emellett a mozgásban részt vevő kötő- és támasztószövetek optimális keringését és anyagcseréjét is veszélyeztetik. Dr. Werling Klára belgyógyász a mozgásszervek mellett a belső szervek működési zavarait is kiemeli. A mozgásszegény, ülő életmód 26%-kal növeli a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát, melynek összetevői a magas vérnyomás, vércukor- és koleszterinszint, illetve ezek szövődményei.

Mozgás nélkül az anyagcsere-folyamatok egészséges működése is veszélybe kerülhet. Köztudott tény, hogy a testmozgás segíti az emésztési funkciókat, az emésztés ritmusát, így a salakanyagok gyorsabb kiürülését. Mindez azért fontos, mert a szervezet számára már nem hasznos anyagok megrekedése a bélrendszerben különböző gyulladásos folyamatokat idézhet elő. Az emésztés lassulása (az elhízás mellett) bizonyítottan növeli az emésztőrendszeri megbetegedések kockázatát.

Mindez nem jelenti feltétlenül azt, hogy aki ülő munkát végez, annál mindenképp kialakulnak e problémák, de a kutatási eredményekből arra lehet következtetni, hogy egyes rettegett betegségek előfordulási esélye mozgáshiány esetén határozottan növekszik.

Mi a teendő?

Amennyiben munkánk miatt vagy más okból kifolyólag ülő életmódra kényszerülünk, és szeretnénk megőrizni egészségünket, úgy érdemes kialakítanunk a hétköznapokban néhány prevenciós szokást.

1. Étrendünk összeállításánál – a megfelelő tápanyagbevitel mellett – tartsuk észben, hogy szervezetünk a mozgáshiány miatt kevesebb energiát használ fel. Ne lépjük tehát túl a szükséges mennyiségű energiabevitelt, így szinten tarthatjuk testsúlyunkat és megelőzhetjük az elhízást.

2. Munka közben is álljunk fel óránként, és végezzünk különböző gyakorlatokat legalább 5 percig! Mindemellett ülés közben is törekedjünk rá, hogy ne merevedjünk le egy pózban!

3. A munka végeztével, a pihenőidő kezdetén feküdjünk le a földre vagy egykemény felületre, és polcoljuk fel lábainkat Z-alakban, így tehermentesíthetjük a gerincet.

4. Mozogjunk dinamikusan legalább napi fél órát! A legjobb, ha olyan kardiomozgást végzünk, melynek során a szívfrekvencia 120 fölé emelkedhet. Mozgásszerveink jó állapotát leginkább azok rendeltetésszerű használatával őrizhetjük meg. A csontnak nyomásra, a szalagoknak, az inaknak feszülésre, az izmoknak pedig összehúzódásra van szükségük.

5. Sétáljunk a friss levegőn, egyenetlen talajon, közben tudatosan figyeljünk a mély légzésre! Ezzel a tevékenységgel egyszerre támogathatjuk mozgásszerveink egészségét és idegrendszerünk kiegyensúlyozott működését.

A cikkben ajánlott testmozgást csak saját egészségi állapotunk figyelembevételével végezzük!

Forrás: semmelweis.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!