Keresés
Close this search box.

Milyen uzsit vigyek az iskolába?

//

A családoknak az iskolakezdés kapcsán bőséges feladatot ad a szükséges tanszerek beszerzése, a nyáron kinőtt ruhák, cipők pótlása. Szerencsés eset, ha nem kell új iskolatáskát venni, viszont a minden napra készítendő, lehetőleg egészséges tízórai kellékeinek megvásárlása, összeállítása nem pipálható ki ilyen könnyen.

Mivel a gyerekek napjainkban igen hosszú időt, gyakran 8–10 órát töltenek az iskolában, és az ebéden kívül a többi étkezésről általában nekünk kell gondoskodnunk, törhetjük a fejünket, hogyan biztosítsunk minden napra egészséges, és annyira változatos uzsonnát, hogy a gyerek ne unja meg és ne maradjon a nap végére a táska aljába dobva, összegyűrve az elkészített elemózsia.

Sok iskolában gondoskodnak persze uzsonnáról is, de kérdéses, hogy az mennyire egészséges és változatos, nem is beszélve arról az esetről, ha a gyermek valamilyen allergia, ételérzékenység – például glutén, laktóz, hisztamin – miatt nem eheti meg azt, amit a többiek, s emiatt mentes uzsonnákat készítünk számára.

Általában a szeletelt, kockázott, csíkozott idénygyümölcsök és zöldségek mindenki számára fogyaszthatók, pakoljunk be tehát bátran darabolt sárgarépát, karalábét, almát, körtét, locsoljuk meg ezeket egy kevés citromlével, hogy ne barnuljanak meg. Most szőlővel és szilvával is gazdagíthatjuk a választékot.

Így csak a mellé adott szendvics, pogácsa, perec, müzli, granola stb. terén kell változatosat produkálnunk, ráadásul olyat, ami hűtés nélkül sem romlik meg. Mindez különösen indokolt a szeptemberi „indián nyár” idején, amikor a tantermekben igen meleg van, és oda-vissza úton is erős napsütésben gyalogol a gyerek.

A tanítás utáni különórák, edzések gyakran már a késői órákra nyúlnak, így ha egész nap nem is csábította el a gyereket az iskolai büfé, délután már nehezebb megállni, hogy ne térjen be oda, s ne dobja fel magát valamilyen finomsággal, nassal, kevésbé egészséges édességgel.

Vélhetően a gyerekek szemében az otthonról hozott uzsonna nem igazán menő, így nehéz versenyeznünk az iskolai büfé választékával. Nem elég tehát, ha finom és egészséges, amit készítünk, újabb szempont, hogy szépnek és csábítónak is kell lennie. Emiatt nem maradhat ki belőle valamilyen egészséges nass. Ilyen esetekre szerencsés választás valamilyen cukormentes müzliszelet, zabpelyhes, diós, mogyorós, magvas rágcsálnivaló, illetve a szép színes aszalt gyümölcsök. Nem véletlenül hívják diákcsemegének a készen is kapható olajos magkeveréket, néha ilyen is kerülhet az uzsonnás dobozba.

Ne feledjük el, hogy nem elég, ha szép és vonzó az uzsi, nem árt, ha laktató is! Emiatt nem tudjuk teljesen kizárni a szénhidrátokat, maximum csökkenteni a mennyiségét, arányát. A kenyerek és gabonafélék bizony szénhidrátot tartalmaznak, de minden uzsiba kerülnie kell legalább egy szendvicsnek, muffinnak, zabkásának, rizsfelfújtnak stb. Péksüteményből igyekezzünk magvas, teljes kiőrlésű fajtát választani!

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Táplálkozási Akadémia Hírlevele iskolakezdésre összeállított anyaga néhány fontos dolgokra hívja fel a figyelmet:

  1. A hazai felmérések szerint a gyermekek fele sajnos reggeli nélkül indul az iskolába.
  2. Egy iskoláskorú gyermek napi energiaszükséglete átlagosan 2200 kcal, ami megegyezik egy közepes mennyiségű fizikai munkát végző felnőttével.
  3. A táplálkozási zavarokkal szakemberhez forduló kamaszkorú gyermekek száma az elmúlt 10 évben megháromszorozódott.
  4. A 9–14 év közötti gyermekek körében a túlsúly előfordulása 20%-os gyakoriságú – manapság minden 5. gyermek (és szülője) túlsúlyos.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!