Keresés
Close this search box.

Sportolj a szabadban!

//

Nem is gondolnánk, mekkora különbséget jelent, hogy kinn a szabadban vagy pedig zárt helyen, például edzőteremben sportolunk – ezt mutatja az Environmental Science and Technology című szaklapban publikált kutatás eredménye.

Manapság egyre közismertebb a testmozgás szervezetre és közérzetre gyakorolt pozitív hatása. Újabb kutatások szerint azonban a szabadtéri sportok további előnyökkel is járnak.

A vizsgálat eredményei szerint a természetben mozgók sok szempontból kedvezőbb változásokról számoltak be: erőteljesebbnek és energikusabbnak érezték magukat, ugyanakkor csökkent a feszültségük, szorongásuk és esetleges depressziójuk szintje is. Elmondásuk szerint a szabadban jobban élvezték a sportolást és nagyobb kedvet éreztek arra, hogy azt később is megismételjék. Az érintettek számára fontos tapasztalat, a depresszió és más pszichés zavarok kezelői számára pedig értékes információ, hogy a természet, a szabad tér és levegő nagyobb élvezetet, mentális felfrissülést és a pszichés panaszok enyhülését eredményezheti az abbansportolóknak. Ennek nyomán további, jóval nagyobb és szervezettebb kutatások indulnak majd a kültéri testmozgás fizikai, mentális és lelki hatásainak feltérképezése érdekében.

Tekintettel arra, hogy az európai népesség 75%-a városi környezetben él, nagy szükség lenne az olyan programokra, melyek újra megerősítik a kapcsolatot az ember és a természet között.

A rendszeres szabadtéri testedzés segítségével ugyanis hatékonyabban felvehetjük a harcot a modern életvitel legfőbb veszélyei – az elhízás és a depresszió – ellen.

Korábbi, norvég kutatásokból az is kiderült, hogy minél jellemzőbb valakire, hogy szabadideje egy részét testmozgással tölti, annál kevésbé valószínű, hogy depresszióba esik.

Ezzel szemben azok az emberek, akik nem éltek fizikailag aktív életet, jóval nagyobb arányban számoltak be mentális zavarokról és depresszióról. Érdekes módon, a mozgás intenzitása nem volt közvetlen összefüggésben a depresszió megjelenésével, akik csak könnyű sportot végeztek, ugyanolyan védettséget élveztek, mint az intenzívebben edzők. Az viszont a kutatás egyértelmű tanulsága volt, hogy a fizikai munkakörhöz tartozó mozgás nem bizonyult védőfaktornak a szorongással szemben.

Rendkívül szerencsés, ha valakinek módja van a természetben sportolni, de amennyiben ez nehezen megoldható, már azzal is hatalmas lépést teszünk az egészségünkért – és a mentális, pszichés jólétünkért –, ha otthon vagy egy fitneszközpontban mozgunk. Ez utóbbinak is van előnye: a közösség plusz erőt és motivációt adhat, valamint erősítheti a szociális kapcsolatokat is. A lényeg a rendszerességben keresendő!

Dr. Bányai Tamás
ortopéd- és sportorvos
springdaymedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!