Keresés
Close this search box.

Eris után – mit tud a Pirola?

//

Augusztusban még az Eris néven „elhíresült” COVID-változat vezette a ranglistát és okozott növekvő számú, de enyhébb tünetekkel járó fertőzést. Szeptember folyamán azonban egyre több országban átvette helyét a viharos sebességgel terjedő újabb variáns. Lássuk, mit várhatunk tőle, vajon mit tud a Pirola?

A vírusfertőzések szempontjából viszonylag nyugodtabb nyárelő után gyorsulni látszanak az események: egymást követik az újabb és újabb omikron-vírusvariánsok. Augusztus folyamán egyre több, de enyhe kimenetelű megbetegedést okozott az Eris névre keresztelt EG.5. variáns. Augusztus végén-szeptember elején újabb, még gyorsabban terjedő változatot azonosítottak a kutatók, mely jelenleg már közel 20 országban terjed, sőt egyre inkább meghatározóvá válik, influenzaszerű tünetekkel járó koronavírus-fertőzések okozójaként.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a BA.2.86 elnevezésű új variánst szoros megfigyelésre érdemes változatnak tekinti. Ez a változat elsőként – az esetszámok csökkenő sorrendjében – Dániában, Svédországban, az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában, Portugáliában, az Egyesült Királyságban, Izraelben és Kanadába jelent meg.

A sokszoros mutáción átesett BA.2.86, azaz Pirola becenéven ismert COVID-variáns több mint 30 új mutációval rendelkezik, sokkal többel, mint az előző bármelyik változat.

Ezek közül 3 mutáció a sejtekbe behatolást segítő tüskefehérjéket érinti.

E tények aggodalommal töltik el a tudósokat, attól tartva, hogy ez a változat sokkal könnyebben, gyorsabban terjed majd és esetleg a gyógyítás során használt terápiák kevésbé lesznek hatékonyak ellene.

Christina Pagel professzor – az egyik kutató – fontosnak tartja, hogy megértsék, milyen módon befolyásolja a BA.2.86, illetve a korábbi variánsok terjedése az esetszámok növekedését, illetve a fertőzések tüneteinek esetleges változását.

A betegek környezetében a fertőzés rendkívül gyors terjedése miatt nem szabad halogatni a tünetek jelentkezése esetén a tesztek elvégzését, és az eredmények alapján a mielőbbi kezelés megkezdését – nemcsak a gyors gyógyulás, hanem a továbbfertőzés megelőzése érdekében. Véleménye szerint várhatóan minden kórházban és klinikán ismét növekedni fog a betegek számra, de még az enyhe tüneteket mutató pácienseket is szükséges kezelni a vírus terjedésének korlátozása céljából.

A kutatók azt is prognosztizálták, hogy az új variáns a korábbiakhoz képest sokkal gyorsabb terjedésével egy újabb, télre várható fertőzéshullámot idézhet elő.

Valójában a megbetegedések növekvő száma azt vetíti előre, hogy a fertőzéshullám nem várat télig, hanem már az ősz folyamán is kialakulhat. Egyes szakértők véleménye szerint a több hete folyamatosan emelkedő esetszámok miatt már a jelenlegi helyzetet is egy őszi járványhullám kezdetének tekinthetjük. A jelentések szerint szeptember folyamán a BA.2.86 változat főként a közösségekben terjed gyorsan, így az iskolakezdést követően sok gyerek és szülő megbetegedését okozta. Általában enyhe légzőszervi tünetek, nátha, orrfolyás, tüsszentés, fejfájás, torokfájás, illetve esetenként eltérő mértékű (enyhébb vagy súlyosabb) fáradtság jelentkezik.

A Tokioi Egyetem kutatói attól tartanak, hogy ez a változat még könnyebben kerüli ki az immunrendszert, mint a korábbi variánsok, így az előzetes immunvédelemmel rendelkezők várhatóan nagyobb arányban fognak megfertőződni.

Ugyanakkor azt is jelezték, hogy súlyos tüneteket vélhetően nem okoz, mert a vizsgálatok során sikerült kimutatni a védelemmel rendelkezők szervezetében a fertőzés hatására létrejövő bizonyos antitestválaszt.

Két egymástól független amerikai kutatócsoport is megerősítette, hogy az előzetes védőoltás, illetve fertőződés hatására termelődő antitestek felismerik az új BA.2.86 variánst. Különösen azok szervezete produkál erős és hatékony immunválaszt az új vírusváltozat ellen, akik az elmúlt 6 hónapban fertőződtek meg az Omicron akkor terjedő és komolyabb panaszokat okozó XBB variánsával. Emellett folyamatban van olyan új védőoltások előállítása is, melyeket az XBB-változat ellen optimalizáltak, így jelen esetben is hatékonyak lesznek. Dan Barouch, MD, PhD véleménye szerint az amerikai lakosság 97%-a rendelkezik antitestekkel korábbi oltások, fertőzések vagy együttesen mindkettő útján, így vélhetően védettek lesznek az esetleges fertőzés komolyabb következményei ellen, és nyilván más országokban is magas a lakosságon belül a védettek aránya.

Emiatt jelenleg leginkább a rizikócsoportba tartozók – betegek és idősek – számára lehet szükséges az emlékeztető oltás.

Források:

Szakirodalom:

  • CNN: “US lab tests suggest new Covid-19 variant BA.2.86 may be less contagious and less immune-evasive than feared.”
  • CDC: “Update on SARS CoV-2 Variant BA.2.86, August 30, 2023.”
  • CDC: “Risk Assessment Summary for SARS CoV-2 Sublineage BA.2.86.”
  • The Lancet: “Transmissibility, infectivity, and immune evasion of the SARS-CoV-2 BA.2.86 variant.”
  • GISAID covSPECTRUM: “Analyze Single Variant, BA.2.86 for 3/13/2023 to 9/19/23.”
  • CDC: “Summary of Variant Surveillance,” “Update on SARS-CoV-2 Variant BA.2.86 Being Tracked by CDC, September 15, 2023, 3:00 PM EDT,” “Update on SARS CoV-2 Variant BA.2.86, September 8, 2023, 11:30 AM EDT.”
  • GISAID: “Tracking of hCoV-19 Variants.”
  • Purvi Parikh, MD, assistant professor, NYU Langone Health, New York City. 
  • Heba Mostafa, PhD, director, molecular virology laboratory, Johns Hopkins Hospital, Baltimore.
Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!