Keresés
Close this search box.

Hormonzavar a szexhiány hátterében?

//

Vitathatatlan, hogy a szexualitás a mindennapi élet szerves része, épp ezért okozhat lelki és párkapcsolati gondokat, ha az egyik fél hosszabb ideig hárítja azt. Mindez a felek elhidegüléséhez is vezethet, pedig akár jól kezelhető hormonális probléma is állhat az összebújások hiányának hátterében. Lássuk, melyek ezek!

Pajzsmirigy-alulműködés – Hatással van az egész szervezet működésére, így nem csoda, ha a nemi életet, a szexualitást is befolyásolja. Leggyakoribb tünetei a túlsúly, a székrekedés és a krónikus fáradság, de többen számolnak be libidócsökkenésről, hüvelyszárazságról, a hüvelyben érezhető diszkomfort érzetről, nőgyógyászati panaszokról is. Jó hír, hogy a pajzsmirigyhormonok pótlásával a libidó is helyreáll.

Prolaktin-túltermelődés – A magas prolaktinszint mind a nők, mind a férfiak esetében a szexuális vágy hiányát okozza. A hormon eredetileg a terhesség és a szoptatás ideje alatt fontos, serkenti a tejelválasztást, így ekkor növekszik a mennyisége.

Ám ha egyéb esetekben is magas a szintje, az impotenciát, illetve hüvelyi szárazságot, esetenként meddőséget is eredményezhet.

Alacsony tesztoszteron- és ösztrogénszint – Bár a tesztoszteront férfi hormonként emlegetik, érdemes tudnunk, hogy nőknél is termelődik. Alacsony szintje mindkét nemnél szexuális problémákat eredményezhet.

Az ösztrogén szintje ugyancsak befolyásolja a nemi vágyat, ezért mérséklődik sokaknál a szexuális étvágy a menopauza után. Így ha csökken a libidója, érdemes annak okait a nemi hormonoknál keresni.

Mellékvese-alulműködés – A mai, túlságosan is stresszes világban nem ritka, hogy a mellékvese kifárad. Ennek következménye lehet többek közt a fáradékonyság, alacsony vérnyomás, menstruációs zavar, de ide tartozhat a libidó csökkenése is.

Valamennyi hormonális eltérés kivizsgálásában és kezelésében endokrinológus szakorvosok nyújtanak segítséget.

Dr. Bérczy Judit
belgyógyász, endokrinológus főorvos
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!