Keresés
Close this search box.

Ízületvédő testedzés csontritkulás ellen

//

A korai menopauza duplájára növeli a csontritkulás veszélyét – ezt mutatja egy több évtizeden át végzett svéd kutatás eredménye. A kutatók felhívják a figyelmet, hogy a csontok épségének leghatékonyabb őrzője nem a pihenés, hanem a rendszeresen végzett erősítő edzés.

A vizsgálatok szerint akiknél már 47 éves kor előtt jelentkezett a menopauza, azoknál gyakoribb volt a csontritkulás, a csonttörés, sőt a 77 éves kor előtti halálozás is.

Kalciumkészletünk 99%-át a mintegy 215 db csontunk tartalmazza. A női ösztrogén hormon gátolja a csontállomány leépülését, élénkíti a bélben a kalciumfelvételt a táplálékból. Idősebb korban az ösztrogénszint mellett a D-vitamintermelés is csökken, így a bélből kevesebb kalcium tud felszívódni, ráadásul kevesebbet mozgunk, ami csökkenti a csontépítő sejtek aktivitását.

A csontritkulás mértéke függ az életkortól, a genetikától, de a rizikótényezők között szerepel a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód is.

Ma már egyértelmű, hogy a különböző edzésprogramok kombinációja a leghatékonyabb módszer. Azoknál a nőknél, akik felváltva gyalogoltak, kocogtak, táncoltak és intenzívebb erősítést végeztek, kevésbé volt kimutatható a csontritkulás, mint az egyoldalú tevékenységet végzőknél vagy az inaktívaknál.

Terheljük a csontvázat körültekintéssel, rendszeresen, célirányosan: kocoghatunk például kéz- és lábsúlyokkal, liftezés helyett pedig lépcsőzzünk! Erősítsük hátizmainkat is a gerincoszlop védelme érdekében!

A vizsgálatok szerint a rezisztenciaedzéseknek, az izomerősítő gyakorlatoknak döntő szerepük van a csontvesztés lassításában, az úszás ugyanakkor nem ösztönzi annyira a csontképzést.

Az életkor előrehaladtával mind gyakoribbá váló ízületi panaszok miatt sokak számára fájdalommal járnak egyes mozgásformák, így ezeket ne erőltessük! Válasszuk a fájdalmas ízületet kevésbé terhelő, de még kellőképp intenzív és változatos edzésformákat!

Dr. Dobos Márta
ortopéd szakorvos
FájdalomKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!