Keresés
Close this search box.

Korai klimaktérium

//

A nőgyógyászok az utóbbi években egy korábban ismeretlen jelenséggel szembesülnek: a 30 év feletti nők mintegy 20%-ánál többféle klimaktériumra jellemző tünet – hőhullám, alvászavar, szapora szívverés, migrénes fejfájás, rendszertelen ciklus – tapasztalható. Tekintsük át röviden e tünetek eredetét, és lássuk, hogyan enyhíthetjük azokat!

A nőgyógyászok, endokrinológusok és pszichológusok egyre gyakrabban találkoznak pácienseik idő előtti klimax jellegű panaszaival. Az érintettek többsége rendszeresen és folyamatosan túlterheltnek érzi magát, szabadidőre, pihenésre nem, vagy csak igen ritkán kerül sor. Az állandó stressz, kimerültség pedig megzavarja a hormonháztartást, kibillenti érzékeny egyensúlyából, emiatt jelenhetnek meg a menopauzára jellemző panaszok.

Mi az a PMC? – A PMC, a perimenopauzális krízis (változókort kísérő krízis) az a jelenségcsoport, mely a változókor környékén, a legutolsó menzesz táján, vagyis a nők többségénél 49–52 éves korban alakul ki. A tünetek jelentkezése az utolsó menzeszt akár 5 évvel is megelőzheti, és ez esetenként akár 15-20 évvel korábban, vagyis már 35 éves kor körül is elkezdődhet. Mindez nem jelenti a fogamzóképesség megszűnését vagy csökkenését, hiszen a hormonális eltérések minimálisak.

A lélek és a hormonok – A PMC tüneteiért tehát általában nem hormonális okok, hanem sokkal inkább a pszichés állapot felelős. Az extrém stressz, a folytonos lelki megterhelés blokkolja a hőháztartásban is fontos szerepet betöltő petefészekhormon, a progeszteron termelődését, emiatt alakulnak ki a hőhullámok. A nők többsége ettől pánikba esik, ami tovább rontja a hormonok egyensúlyát, végül a menzesz is elmarad, és ezzel az ördögi kör bezárult, teljes a krízis. Itt már a fő gond nem a többnyire tünetmentes PMC, hanem a folyamatos stressz és szorongás.

Befolyásolhatjuk-e a klimax kezdetét? – A PMC kezdete előre nem jósolható, a tüneteket okozó hormonelváltozások a gramm milliomod részénél is kisebb mértékűek, így laboratóriumi úton nem tesztelhetők. A panaszok súlyossága azonban befolyásolható. Amikor tele vagyunk szorongással, félelemmel, szinte „elakad a lélegzetünk”. Emiatt csökken a vér oxigéntartalma, ami akadályozza a hormonok szövetekbe jutását. Nélkülözhetetlen tehát ilyenkor a relaxáció: légzőgyakorlatok, jóga vagy például autogén tréning.

▶ Ne feledjük, a hormonháztartást a következő tényezők is felboríthatják: túlzásba vitt diéta, fogyókúra (a hormonok elsősorban a zsírszövetekben raktározódnak); dohányzás (a nikotin gátolja a peteérést, érszűkítő hatása rontja a hormontranszportot); alkohol (nagyobb mennyisége fokozza a hormonok ürítését); mozgáshiány (az izmok az idegrostok útján szoros kapcsolatban állnak az idegrendszerrel); helytelen táplálkozás (a vitaminok – főként a B-vitaminok –, nyomelemek, ásványi anyagok hiánya rontja a hormontermelést); rendszeres hormonkezelés (szintetikus hormonok, fogamzásgátló tabletták).

Hogyan kezeljük a panaszokat?

Táplálkozás – Csökkentsük aszénhidrátok és húsok fogyasztását, együnk savanyított tejtermékeket (túró, joghurt, kefir), mert ezekből a kalcium hatékonyabban felszívódik, mint a nyers tejből. A csontritkulás megelőzésére naponta fogyasszunk egy-két maroknyi olajos magot (diót, mogyorót, mandulát) és hetente halat is! Ne feledkezzünk el az idősödő szervezet folyadékigényéről, igyunk tehát bőségesen ásványvizet, gyógyteákat, hígított gyümölcsleveket!

Testsúlyrendezés – Se a túl alacsony, se a túl magas testsúly nem kedvez a hormonrendszernek, ezért törekedjen az ideális testsúly elérésére, megtartására!

Sport – A kitartást igénylő sportok (úszás, kocogás, biciklizés, jóga, tai chi) javítják a közérzetet, a teljesítőképességet, elősegítik a hormonegyensúly fenntartását.

Pihenés – Az erőtartalékok utánpótlására, ha módja van, aludjon délután is fél órát, este pedig időben feküdjön le, alvászavarok esetén pedig alkalmazzon természetes szereket, gyógynövényeket!

Gyógynövények – Fontos, természetes ösztrogénforrások acsalán, palástfű és ginzeng; élelmeink közül a zeller, brokkoli, kelbimbó, gránátalma és a szójabab.

Panaszainkra jótékony hatású lehet a ligetszépe, barátbors (barátcserje), zsálya, szúrós gyöngyajak, citromfű, orbáncfű. A hormontermelést a zabpehely, édeskömény, lucerna, ananász, papaya és a méhpempő serkentheti.

Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek – Különösen fontos az E-vitamin, napi 30 mg csökkentheti a hőhullámokat. A kalciumról már írtunk, a magnézium pedig főleg az idegsejtek, izmok és a szív normális működéséhez szükséges. A lecitin segíti az érelmeszesedés megelőzését.

A cink és szelén többek közt a szexuális működés fenntartásához is fontos lehet.

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók, immunerősítés,
allergiák és intoleranciák, emésztési zavarok… kezelése
Tel.: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!