Keresés
Close this search box.

Mentális egészség a mérlegen

//

Drew Ramsey, a Columbia Egyetem pszichiáter professzora szerint ez a kutatás az első, mely direkt összefüggést talált konkrét táplálkozási sémák és bizonyos agyi elváltozások között. Tanítsuk meg a pszichiátereknek az egészséges táplálkozás alapjait, és vegyük be ezt tantárgyként a rezidensképzésbe is!

Egy 4 éven át tartó követéses vizsgálatból az derült ki, hogy az egészségesen és az egészségtelenül táplálkozó vizsgálati személyek agyában, a hippokampusz méretében jelentősebb eltérés mutatkozott az előbbiek javára.

Felice N. Jacka professzor, a Táplálkozástudományi Pszichiátriai Kutatások Nemzetközi Társaságának elnöke vezette a kutatócsoportot. Hangsúlyozta, tudomása szerint ez az első humán vizsgálat, mely összefüggést mutatott ki a táplálkozás és az agy hippokampuszának mérete között. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy megfelelő táplálkozással sokat tehetünk agyunk egészségéért, lassíthatjuk annak korral járó sorvadását, és megelőzhetjük a sorvadással járó negatív egészségügyi hatásokat.

Táplálkozás és az agy

Már korábbi vizsgálatok bizonyították a táplálkozás és a depresszió összefüggését, de eddig nem tudtuk, hogy a kognitív egészség tekintetében a hippokampuszban bekövetkezett változások játsszák a fő szerepet. Ma már azt is tudjuk például, hogy az egészségtelen táplálkozás hátrányosan hat az idegi plaszticitásra, a tanulási készségre és a viselkedésre.

A vizsgálatban 60-64 év közötti nők és férfiak vettek részt, akiket két csoportra osztottak. Az egyik csoport túlnyomórészt friss zöldségekből, salátákból, gyümölcsből és grillezett halból álló egészséges étrenden élt, a másik csoport nyugati típusú, kevéssé egészséges – sülthús, kolbász, steak, hamburger, chips, sütemények és üdítők – összetételű táplálékot kapott.

A vizsgálat alanyain 4 évvel később MRI-vizsgálatot végeztek, agyuk bal és jobb oldali hippokampuszának térfogatát, illetve azok méretváltozását regisztrálták.

Azt találták, hogy az egészségesen táplálkozó csoport tagjainál a bal hippokampusz mérete növekedett függetlenül a vizsgált személy életkorától, nemétől, iskolázottságától, munkaerőpiaci helyzetétől, esetleges depresszív tüneteitől, gyógyszerszedési szokásaitól, és attól, hogy sportol-e, dohányzik-e, magas-e vérnyomása vagy szenved-e cukorbetegségben.

Az egészségtelenül táplálkozó csoport tagjainál ugyanakkor a mérés térfogatbeli csökkenést regisztált.

Érdekes módon hasonlóan szignifikáns összefüggés a jobb hippokampusz térfogata és a táplálkozási szokások közt nem volt megfigyelhető, ott csak kisebb eltérések adódtak.

Rendelkezésre állnak már olyan vizsgálati eredmények, melyek azt mutatják, hogy a finomított szénhidrátokban gazdag táplálkozás rendkívül negatív hatással van azokra az agyi fehérjékre, melyek védik az idegsejteket az oxidatív stressztől, illetve elősegítik új idegsejtek növekedését a hippokampuszban. Ugyanakkor az antioxidánsokban és az omega-3 zsírsavhoz hasonló védő lipidekben gazdag étrend megemeli ezeknek a védő fehérjéknek a szintjét, míg a gyorséttermi ételek, a „junk food” kedvezőtlenül hat a hippokampusz által vezérelt tanulási folyamatokra, illetve a memóriára.

A kutatók meg vannak győződve arról, hogy egy ésszerűbb, egészségesebb táplálkozási sémára való áttérés a kognitív funkciók javulásához, a hippokampusz térfogatának növekedéséhez vezet. Véleményük szerint az agy, ezen belül a hippokampusz működése igen könynyen befolyásolható olyan külső tényezők által, amilyen a táplálkozás, illetve a fizikai aktivitás, azaz a rendszeres, megfelelő mennyiségű testedzés.

Úgy tűnik, hogy az egészséges táplálkozás és a mozgásszegény életmód okozta károk minden jel szerint visszafordíthatók egy észszerűbb, tudatosabb életmódra való áttéréssel.

E felismerés jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen a Globális Betegségterhek összesített adatai alapján az egészségtelen táplálkozás ma világszerte a vezető halálok, és a legtöbb globális cselekvőképtelenség mentális betegségekre vezethető vissza.

Nagy horderejű népegészségügyi hatás

Egyre több bizonyíték támasztja alá az összefüggést az egészségtelen táplálkozás és a mentális, neurodegeneratív, idegrendszeri fejlődési zavarok között.

A lakosság eddig nem vette komolyan a súlyosabb betegségek kockázatát hangsúlyozó táplálkozási ajánlásokat. Sokan úgy gondolják, hogy a szívbetegség, a cukorbetegség vagy a rák legfeljebb a távoli jövőben fenyegeti őket, így hajlamosak nem tudomást venni e veszélyekről, és továbbra is egészségtelenül táplálkoznak. Különösen igaz ez a fiatalokra. Talán az egészséges táplálkozás – egészséges agy és lélek közötti összefüggés sokak számára nagyobb meggyőző erővel bírhat.

Forrás: Liam Davenport – Unhealthy Diet May Shring the Brain, ford. Czárán Judit, a teljes cikk a forrásmegjelölésekkel a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!