Keresés
Close this search box.

Miért fogy a tesztoszteron?

//

A tesztoszteron hormont a férfiasság szimbólumaként tartják számon. Érthető ezért, hogy a „teremtés koronái” minden eszközzel igyekeznek megőrizni annak magas szintjét, és persze az ahhoz társuló adottságokat, tulajdonságokat. Mi történik azonban, ha a szintje mégis csökken?

Az életkor előrehaladtával a tesztoszteronszint természetes módon, fokozatosan csökken. Ezt a hormonális átrendeződést férfiaknál lassú, fokozatos „takarékra állásként” jellemezhetjük, mely akár már a 40-es életévek táján elkezdődik. A vér tesztoszteronkoncentrációjának évi 1%-os csökkenése 60 éves kor előtt azonban ritkán okoz komoly tüneteket. Fontosak e téren az egyéni adottságok, hiszen aki eleve „magasról indult”, az még 80 év fölött is a normális tartományban maradhat!

Egy amerikai kutatás eredményei szerint ugyanakkor az elmúlt évek során a férfiak tesztoszteronszintje összességében – életkortól függetlenül isalacsonyabb, mint valaha. Itt tehát nem az idősödéssel összefüggő természetes csökkenésről van szó, hanem az egészségtelen életmódra – többek közt a dohányzásra, elhízásra és helytelen táplálkozásra –, illetve a környezeti hatásokra visszavezethető negatív jelenségről.

Kérdéses, hogy a jövőben, a fiatalabb korosztályok esetében ennek milyen következményei lehetnek – a külső megjelenés változásán túl – a termékenységre, a szexualitásra, a párkapcsolatok minőségére.

E negatív hatásokat a kockázati tényezők minimalizálása mellett többféle módon, tudatosan is mérsékelhetnénk.

▶ A tesztoszterontermelést stimulálja a rendszeres, nem túl megerőltető testedzés. Legelőnyösebb a heti háromszori, nem testsúlycsökkentő célzatú, izometrikus tréning.

▶ A rendszeres szexuális aktivitás szintén fokozza a tesztoszterontermelést. λ Az optimális testsúly és a hormonszint megőrzését a testedzésen túl fehérjében gazdag, alacsony szénhidráttartalmú étkezéssel is segíthetjük.

▶ Szintén jótékonyan hatnak a hormonszintre a teljesség igénye nélkül a következő kiegészítők: cink, D-vitamin, quercetin, omega-3 zsírsav, tökmag- és ligetszépeolaj, ashwagandha, kurkuma, gyömbér.

Források: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!