Keresés
Close this search box.

Milyen tünetek utalhatnak krómhiányra?

//

Súlyos krómhiány kialakulása igen ritkán fordul elő, jóval nagyobb viszont annak az esélye, hogy nem jut elegendő ebből a fontos mikrotápanyagból a szervezetünkbe. Ennek pedig sajnos jól érzékelhető tünetei is lehetnek.

Sokakat érint – Becslések szerint a felnőtt lakosságnak akár az 50%-át is érintheti az enyhébb mértékű krómhiány. Ez ugyan nem indokol kórházi ellátást, de jól érzékelhető tünetei lehetnek, és ronthatja szervezetünk bizonyos biokémiai folyamatainak hatékonyságát.

A felszívódás hatékonysága – Krómból rendkívül kevés szükséges a szervezet egészséges működésének fenntartásához. Szerencsére sok élelmiszerben meg is található, viszont az elfogyasztott krómnak mindössze 1-3%-a hasznosul, a többi kiürül.

Fontos azt is figyelembe venni, amikor krómhiányról beszélünk, hogy az életkor, az étrend, a gyakran vitaminhiányos táplálkozás, a túl sok feldolgozott élelmiszer, sőt még a termőtalaj krómtartalma is befolyásolja, hogy mennyi króm jut a szervezetünkbe – vagyis mekkora esélyünk van akár egy enyhébb hiányállapot kialakulására.

A króm szerepe – A króm alapvető nyomelem, amely fokozza az inzulinműködést, valamint befolyásolja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét. Hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához, ezáltal javíthatja a vércukor-kontrollt a cukorbetegségben szenvedő embereknél is. A hiánytünetek ezekkel a funkciókkal mind összefüggenek. Lássuk tehát a részleteket!

Mivel a krómnak fontos szerepe van a vércukorszint, a glükóz- és inzulin-anyagcsere szabályozásában – ezen keresztül pedig szinte minden anyagcsere-folyamatban –, ezért már enyhe mértékű krómhiány is vércukor- és inzulinszint-ingadozásokat okozhat.

Jellemző tünetek – A krómhiány egyik leglátványosabb tünete a fáradékonyság és a szorongás: egyre idegesebbnek érezhetjük magunkat, a hangulatunk is hullámzóvá válhat, ezt pedig állandó kimerültségérzet kísérheti.

Nehezebben tudjuk kivédeni a stressz hatásait. Akkor is gyanakodhatunk krómhiányra, ha a korábban egyszerű feladatainkra nehezebben tudunk koncentrálni, romlik a memóriánk, fásultnak érezzük magunkat.

A krómhiány emellett bőrproblémákkal – a bőr regenerációjának lassulásával – is együtt járhat: a kisebb-nagyobb sebek, sérülések nehezebben gyógyulnak.

Fontos tudnunk, hogy az inzulin- és vércukorszint szabályozása hatással van a testsúlyunkra, sőt étvágyunkra is. Ha e területen jól megfigyelhető változás következik be – például elkezdünk hízni, gyakrabban tör ránk a hirtelen éhség, kívánjuk az édességet és a szénhidrátban gazdag ételeket –, akkor is érdemes elgondolkodni, vajon elég króm jut-e a szervezetünkbe.

A krómhiány sajnos ördögi kört indít el: egyre jobban kívánjuk az édességet, a finomított szénhidrátot tartalmazó, feldolgozott élelmiszereket, viszont minél többet fogyasztunk ezekből, annál nehezebben hasznosul a króm. Mindez az elhízás mellett a szénhidrát-anyagcsere további problémáival járhat együtt.

A normál vércukorszint fenntartásához érdemes tehát krómpótló kúrát tartani. Ez esetben is válasszuk a magas biohasznosulású, szervezetünkben jól felszívódó krómkészítményeket!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!