Keresés
Close this search box.

Őszi gondolatok a „fiatalságról”

//

Vajon mennyire és milyen életkortól foglalkoztatja az embereket az öregedés gondolata?

Modern korunkban két ellentétes folyamat zajlik: az orvostudománynak köszönhetően életben maradunk súlyos betegségek ellenére is; a rohanó életmód miatt viszont „két végén égetjük a gyertyát”, felemésztve tartalékainkat, felőrölve egészségünket. Hogyan lesz ebből hosszú, egészséges élet?

Az öregedés folyamatával igen korán, akár már a 30-as életévekben szembesülhetünk az első szarkalábak, apró szemráncok megjelenésekor. Számos biológiai vizsgálat mutatja, hogy a mai 35 évesek sejtjeinek állapota legalább 10-15 évvel mutat idősebb kort, nagyobb elhasználódást, mint amit a kronológiai koruktól elvárnánk.

Életmódunk (és a környezeti hatások) miatt sejtjeink állapota egyre romlik, pedig nem mindegy, mi marad meg belőlük 60-70-80 éves korunkra, hiszen teljes életet csak egészséges testben lehet élni.

Sejtkutatók szerint ugyanakkor már nem elérhetetlen, hogy 50 évesen is úgy nézzünk ki, mint egy 35 éves. Kutatások szerint a szabadon élő fiatal és öreg cápák sejtjei, szövetei és szervműködése között szinte alig van eltérés. Nálunk, embereknél sem lenne ez másképp, ám a természetestől és ideálistól igen messzire eltávolodott életformánk jelentősen növeli biológiai életkorunkat. Az egészségi állapot valójában minden életkorban „továbbfejleszthető”. Előfordulhat, hogy megfelelő, rendszeres tréning hatására valaki 50-60 éves korában nagyobb fizikai teljesítményre lesz képes, mint húszévesen.

Az emberekben még mindig az a tudat él, hogy „a leépülés a korral jár, nincs mit tenni ellene”. Fontos, hogy a gyerekek felnevelése után életünknek új értelmet keressünk. Lehet ez akár a további szakmai fejlődés, egy új terület, szaktudásunk megosztása tanácsadás vagy segítő munka során, esetleg az unokákkal való foglalkozás – a lényeg, hogy legyen továbbra is életfeladatunk!

Mentális és fizikai egészségi állapotunkat javító, személyre szabott, anti-aging terápiánk segítségével módunk van beavatkozni az öregedési folyamat lassításába, az egyéni betegséghajlamok ismeretében pedig a rizikótényezők csökkentésébe, a betegségek megelőzésébe.

Mindig tudatosan étkezzünk, végezzünk időnként salaktalanító kúrát, és egyetlen nap se maradjon ki a testedzés, melynek stresszoldó hatását szükség szerint légzőgyakorlatokkal, relaxációval, jógával, meditációval is kiegészíthetjük.

Ne feledkezzünk el a bioaktív anyagok, vitaminok, ásványok, nyomelemek rendszeres pótlásáról! Gondoskodjunk a magnézium és folsav rendszeres beviteléről! Ősszel-télen se mondjunk le az antioxidáns tartalmú színes zöldségekről, gyümölcsökről! A szelén is lassíthatja az öregedést, például a ráncosodást, mert megvédi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól. A kifejezetten sejtfiatalító vitaminként számontartott Q1, Q10, Pycnogenol (P-vitamin) és L-carnitin étrend-kiegészítő formájában, kúraszerűen ugyancsak jótékony hatású.

Forrás: Korkontroll, ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!