Keresés
Close this search box.

Hatóanyagok az erős immunitásért

//

Az év utolsó harmada sokszor megpróbáltatást jelent szervezetünk számára: ahogyan csökken a nyári időszakban könnyen hozzáférhető zöldségek, gyümölcsök útján bevihető rostok és vitaminok mennyisége, úgy növekszik kitettségünk a különböző kórokozókkal szemben. A hiányállapot első tünete lehet a levertség, enerváltság, melyet gyakran neveznek „őszi fáradtságnak”, és amely hasznos indikátora lehet annak, hogy érdemes lenne feltölteni szervezetünk raktárait néhány fontos hatóanyaggal a téli hónapokra.

A C-vitamin vagy aszkorbinsav kiemelkedően fontos és alapvető tápanyag, melynek fogyasztása számos egészségtani előnnyel járhat. Egyik fő szerepe az immunrendszer támogatása, hozzájárulhat a fertőzések megelőzéséhez és azok hatásainak enyhítéséhez.

Erős antioxidánsként védelmet nyújt a sejtkárosító szabad gyökök ellen, megelőzve ezzel számos későbbi komplex egészségügyi problémát, melyek a krónikus oxidációs állapotból, az ún. oxidatív stresszből eredhetnek.

Mindemellett a C-vitamin nélkülözhetetlen a kollagéntermelésben is, amely alapvető fehérje a bőr, a haj, a körmök és az ízületek számára.1 Ezenkívül elősegítheti a nem-hem vas felszívódását, ami nélkülözhetetlen a vasban gazdag ételek hatékonyabb hasznosulásához, különösen a vegetáriánus vagy vegán étrendet követők esetében.2

Sokan csak legyintenek, amikor a D-vitamin pótlásáról esik szó, mondván a napfény útján úgyis bekerül a szükséges mennyiség a szervezetbe, így a továbbiakban nincs is dolgunk ezzel. Egyrészt az őszi-téli időszakban csökken a hazánkat érő, testünk számára hasznosítható napsugárzás mértéke, másrészt nem garantált, hogy a bőrünkben tárolt elővitaminokat mindannyian ugyanolyan hatásfokkal tudjuk D3-má szintetizálni.

Emiatt érdemes lehet évente megméretni szervezetünk D-vitamin-szintjét, adott esetben pedig foglalkozni annak pótlásával. A hatóanyag közismert immunerősítő potenciálja mellett egyes kutatások beszámolnak jótékony hatásairól az olyan népbetegségek megelőzésében, mint a magas vérnyomás, cukorbetegség vagy a perifériás érrendszeri betegség.3

A quercetin főként egyes növények levelében koncentrálódó polifenolos vegyület, amelynek szerteágazó egészségügyi potenciáljáról számos tudományos forrás beszámolt már az elmúlt két évtizedben.

2007-ben a Utah Egyetemen végezték azt a kísérleti kutatást, amely szerint a quercetin jelentősen csökkentette a szisztolés, diasztolés, valamint átlagos artériás vérnyomást a placeboval kezelt kontrollcsoport eredményeihez képest.4

Alig több mint egy éve jelent meg az a publikáció, amely szerint a quercetin szerkezetének köszönhetően képes semlegesíteni néhány sejtkárosító oxidálószert, amelyek túlsúlya a szervezetben előidézheti a fentebb említett oxidatív stresszt.5 A tapasztalatok alapján a 2019-ben kitörő világjárvány évei alatt megnőtt az érdeklődés az olyan természetes anyagok iránt, amelyek segítséget nyújthatnak egészségünk megőrzésében.

2020-ban publikálták azt a tanulmányt, amely szerint az olyan polifenolok, mint a quercetin vagy a hesperidin kiegészítő terápiás, illetve megelőző alkalmazása megzavarhatja a koronavírus belépési és replikációs ciklusának legfontosabb szakaszait.6 Az eredmények kilátásba helyezték a quercetin vírusellenes potenciáljának további kutatását.

A táplálkozás mellett természetesen a rendszeres testmozgás, az elegendő alvás és a stressz megfelelő kezelése további kulcsfontosságú tényezők az erős immunitás fenntartásában. Ne feledjük, hogy az immunrendszer erősítése nemcsak a betegségek elleni védekezés szempontjából fontos, hanem az általános egészségünk és jó közérzetünk megőrzése érdekében is!

Források:

  1. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2325967118804544
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6940487/
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002914910011318
  4. https://academic.oup.com/jn/article/137/11/2405/4750737#google_vignette
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9032170/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7385538/
Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!