Keresés
Close this search box.

Mi köze az epekőnek a cukorbetegséghez?

//

Ki gondolná, hogy a rossz epe- és májműködés, önmagában az epekő is közrejátszhat a diabétesz kialakulásában?

Az epehólyag tárolja a máj által megtermelt epét, ami fontos szerepet játszik a zsírok emésztésében. Ha a téves étrendi ajánlások miatt száműzzük étkezéseinkből a zsiradékokat, a kevés zsír megemésztéséhez kevesebb epe szükséges, a maradék nem ürül ki, hanem az epehólyagban tárolódik, fokozva az epekövek kialakulásának kockázatát. Napjainkban az epekő betegség, és miatta az epehólyag eltávolítása – mely már rutinműtét – járványos méreteket ölt.

A helytelen étkezési szokások miatt a májban és az epehólyagban kövek alakulnak ki, melyek csökkenthetik az epekiválasztást a normális napi 1,6 literről egy csészényi vagy annál kisebb mennyiségre, emiatt jelentősen romlik az emésztés.

Nem ritka, hogy az epehólyagból egy epekő a hasnyálmirigy és az epe kivezető csatornájának találkozásához kerül, eltorlaszolva azt. Így a hasnyálmirigy váladéka nem tud a patkóbélbe ömleni, és az epe a hasnyálmirigybe kerül. Emiatt a hasnyálmirigyben rekedt fehérjebontó enzimek a hasnyálmirigy saját szöveteit kezdik emészteni, ami gyulladáshoz, gennyesedéshez, helyi trombózishoz vezethet – ez az állapot az igen súlyos hasnyálmirigygyulladás.

Az epe- és hasnyálmirigyváladék akadályozott áramlásának külső jele lehet a sárgaság.

Emellett a kivezető szakaszt elzáró epekövek baktériumokat, vírusokat, méreganyagokat szabadítanak fel, melyek tovább károsítják a hasnyálmirigyet, ez rosszindulatú daganatokhoz is vezethet.

Az epekövek a cukorbetegség mindkét formájáért (1. és 2. típus) felelősek lehetnek. Valamennyi cukorbeteg páciensemnek – még a gyerekeknek is – nagy számú epekő volt a májában. Alapos máj- és epetisztító kúra után, az epe működésének zsiradékokban gazdag étrenddel való stimulálása után az állapotuk fokozatosan javult.

Ne feledjük: nagyrészt a manapság divatos „light” menük, az epekímélő, „zsírszegény” diéták lehetnek felelősek a nyugati félteke egyre növekvő máj- és epeproblémáiért!

Andreas Moritz emlékére
(Forrás: a szerző A csodálatos máj- és epehólyag-tisztítás című könyve)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!