Cserépben sült paleo panettone
Hozzávalók: 45 g Nature Cookta kókuszliszt, 45 g mandulaliszt, 20 g tápióka keményítő, 2 ek. eritritol, 1 tk. vaníliakivonat, 2 lapos tk. étkezési szódabikarbóna, 1-2 ek. citromlé, 2 csipet Parajdi só, kb. 60 ml kókusztej, 50 g kókuszolaj, 3 (M-es) tojás, 1-2 ek. rum (opcionálisan), 120-140 g aszalt gyümölcs (50 g mazsola, 40 g kandírozott narancshéj, 30-40 g datolya/sárgabarack vagy egyéb gyümölcs, apróra vágva) + kókuszolaj az 1,3 liter űrtartalmú cserépedény kikenéséhez.
Elkészítés: Az összevágott aszalt gyümölcsöket egy napra rumba áztatjuk, hogy megpuhuljanak. Másnap a szárazanyagokat nagy tálban összekeverjük és hozzáadjuk a kókusztejet. Kisebb edényben a citromléhez adjuk a szódabikarbónát és néhány perc alatt felpezsegtetjük. A sütőt alsó-felső állásban, 180 fokra előmelegítjük. A cserépedényt vagy bármilyen hasonló sütőformát kikenjük kókuszzsírral. A tojásokat villával felverjük, hozzákeverjük a citromlevet és a masszát, így viszonylag sűrűn folyó tésztát kapunk. A sütőformába öntjük, elegyengetjük, majd a sütő középső sínjére tesszük (lefedni nem kell). A tészta vastagságától függően kb. 50-70 perc alatt elkészül. Az utolsó 10 percben a sütő hőmérsékletét 200 fokra növelhetjük, hogy a kérgét ropogósabbra süssük. Végezzünk tűpróbát, de túlsütni sem szabad! A sütőformában, a kinyitott sütőben hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk egy tálra. A tetejét meghintjük ízlés szerint porcukorral (porrá őrölt édesítővel) vagy befedjük csokimázzal.
Dalla Judit receptje
Kókuszos keksztekercs
Hozzávalók a tésztához: 3 ek. darált mandula, 1-2 ek. Nature Cookta mandulaliszt, 1 ek. kókuszliszt, 1 ek. kókuszreszelék, 2 ek. porcukor vagy más édesítő, 1 ek. kakaópor, kevés vaníliaaroma, csipet só, 1 dl fekete kávé, 5 dkg puha vaj.
Töltelék: 2 ek. kókuszreszelék, 2-3 ek. porcukor vagy más édesítő, 12 dkg puha vaj.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit nagy tálba tesszük, apránként adagoljuk hozzá a fekete kávét, összegyúrva jól formázható, nem túl puha masszát kapunk. Hűtőben kicsit állni hagyjuk. A töltelékhez a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a kókuszreszeléket. A tésztát alufóliára terítjük, melyet előtte megszórunk kevés kókuszreszelékkel. Kb. 4-5 mm vastagságú szögletes lappá nyújtjuk, rákenjük a tölteléket és a fóliával óvatosan feltekerjük. A külsejét megszórhatjuk még kókuszreszelékkel. Fóliával becsomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap tálaljuk, szeleteljük.
Székesvári Erika receptje