Keresés
Close this search box.

A tiszta fej étrendje: magasabb energia

//

Étrendünk összetétele alapvetően meghatározza agyműködésünket. Ennek legjobb példája az egyre terjedő demenciajárvány, amely nagyrészt a szénhidrátalapú, feldolgozott ételekre építő nyugati étrend következménye.

Napjainkban az agy energiájának és koncentráltságának növelése a modern táplálkozási trendek egyik legnépszerűbb területe, melyen az alábbi programok tűnnek a legeredményesebbnek:

  • Szakaszos koplalás, azaz időben korlátozott étkezésnek;
  • Ketogén diéta alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú ételekkel;
  • MIND étrend, mely a mediterrán és a DASH (szívvédő, vérnyomáscsökkentő) étrend kombinációja;
  • Golyóálló Kávé, azaz vajas kávé reggelire, mely Dave Asprey biohacker tapasztalati szerint a magasabb energiaszintet és a jobb kognitív funkciót hivatott elősegíteni.

Gazdag és invenciózus vállalkozók körében különösen népszerű ez a trend. Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója például naponta 22 órát koplal és mindössze egy 2 órás időkeretben eszik. Kevin Rose, a Digg társalapítója pedig egy Zero nevű applikációt dobott piacra, mely a napi koplalást hivatott nyomon követni.

Vizsgálatok arra utalnak, hogy az életmód megválasztása – beleértve a táplálkozást –, fontos szerepet játszhat az agy egészségének megőrzésében és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Dietetikusok viszont arra figyelmeztetnek, hogy a különleges táplálkozási trendekkel kapcsolatos kis vizsgálatok nem tekinthetők megbízható iránytűnek. Marjorie Cohn dietetikus, a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője szerint a mai korra különösen jellemző, hogy az emberek azonnali megoldásokat keresnek.

Ezzel együtt a böjtölés vagy a zsír- és fehérjedús étkezés bizonyíthatóan javíthat az ember energiaszintjén és koncentrációs képességén. Azt még nem lehet tudni, hogy effektíve megváltoztatja-e az agyat.

A mentális tisztaság elérése érdekében történő táplálkozási változtatások szembetűnő eleme, hogy bizonyos ételcsoportokat elhagynak. Mindegyikre jellemző, hogy lényegében teljesen kizárják a magasan feldolgozott élelmiszereket. Néhány közülük kifejezetten ellenjavallja a cukor és a finomított lisztből készült ételek fogyasztását, például sokak kedvencét, a pizzát.

A szakértők szerint vélhetően ezeknek az ételeknek az elhagyása eredményezi a tisztafejűséget, illetve ellensúlyozza az ún. agyi ködöt.

A táplálkozási szakemberek rámutatnak arra, hogy mi lehet az alacsony vagy zéró szénhidráttartalmú diétákon élők élénkségének az oka: a glükóz az agy választott üzemanyaga, melyhez általában szénhidrátokból, cukorból jut hozzá. A nyugati étrend tele van egyszerű szénhidrátokkal. Ha ebédre egy szelet pizzát és egy cukros üdítőt fogyasztunk, a vércukorszintünk ki fog ugrani, ami túlzott inzulinválaszt fog kiváltani a szervezetünkben. A délután közepére már lomhának fogjuk érezni magunkat, mert a sok inzulintól leesik a vércukorszint.

Amikor magasan feldolgozott ételeket eszünk, mint például a sült krumpli vagy a hamburger, a szervezet úgy reagál rájuk, mint idegen betolakodókra, ami gyulladást eredményez. A gyulladást önmagában is összefüggésbe hozták sok olyan krónikus betegséggel, mint például a cukorbetegség, az artritisz vagy a szívkoszorúér betegség.

A Golyóálló Kávé hívei általában azt állítják, hogy a kávéban lévő vaj hatására a koffein lassabban szívódik fel a szervezetben, ami a hirtelen energialöket helyett hosszan tartó éberséget eredményez.

Martha Clare Morris, a chicagói Rush University Medical Center epidemiológia professzora több kollégájával együtt arra keresett válaszokat, hogy milyen az az étrend, amely valóban táplálja az agyat.

Kutatásuk során arra az eredményre jutottak, hogy ennek a kritériumnak leginkább a MIND étrend felel meg, amely összevegyíti a mediterrán étrendből a teljes kiőrlésű gabonákat, a hüvelyeseket és a halakat, illetve a növényi alapú, alacsony zsírtartalmú DASH étrendet, melynek elsődleges célja a vérnyomás csökkentése. (Eredendően mindkét diétát a szív- érrendszeri betegségek megelőzésére szokták ajánlani.) Ez két olyan remek étrend, amelyek randomizált vizsgálatokban mutattak előnyöket az öregedéssel járó krónikus betegségekben, a gyulladás csökkentésében és a cukorbetegség megelőzésében – mondja Morris, aki 25 évet töltött annak kutatásával, hogy a táplálkozás hogyan hat az agy öregedésére. Tapasztalata szerint még a diéta mérsékelt betartása is mintegy 35%-kal csökkentette az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

Az antioxidáns tápanyagok, például a C-, E- és a B-vitaminok, illetve az omega-3 zsírsavak csökkentik egyrészt a neurodegeneratív betegségek kialakulásához vezető oxidatív stresszt, másrészt a gyulladásszintet, ezzel hozzájárulnak a kognitív képességek megőrzéséhez, javításához.

A MIND étrend bővelkedik az antioxidánsokban, fontos összetevői a bogyós gyümölcsök, a diófélék, az olajos magvak, a zöld leveles zöldségek, valamint olyan tápanyagokban gazdag élelmiszerek, mint például a babfélék vagy a halak.

Ezek a speciális étrendek azért is hatékonyak, mert tudatosságra késztetik az embereket, hogy több figyelmet szenteljenek arra, mivel táplálják a testüket, s megfigyeljék annak állapotát, változásait és visszajelzéseit.

Forrás: Andrew Zaleski – The Science Behind the Mental Clarity Diet, ford. Mezei Elmira, a teljes cikk a forrásmegjelölésekkel a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!