Keresés
Close this search box.

Hatékony méregtelenítés = lassúbb öregedés?

//

A téli hidegben általában több és magasabb kalóriájú ételt fogyasztunk, s mellé az átlagosnál kevesebbet mozgunk. Ennek következménye a felesleges kilók mellett a fáradtság, energiahiány, emésztési panaszok, a májban szaporodó epekövek és a gyorsuló öregedés. De mi köze lehet a májnak és az epének az öregedéshez?

Míg egy újszülött sejtfala vékony, szinte átlátszó, addig napjainkban egy átlagos 70 éves sejtfala ötször vastagabb, színe pedig barna vagy fekete. Ez az a sejtdegeneráció, amit általánosságban öregedésnek hívunk.

Ha a sejtek nem tudnak elég gyorsan megszabadulni a naponta keletkező salakanyagoktól, azok egy része a sejtfalban tárolódik. Minél nagyobb kötőszöveti terület van telítődve salakanyagokkal, annál gyorsabb az öregedési folyamat.

A rossz anyagcsere két fő oka a helytelen étkezés és a rossz májfunkció. Jelentős állapotjavulást érhetünk el azzal, ha eltávolítunk a májból és az epéből minden epekövet, illetve a mérgező salakanyagokat a szervekből, szövetekből és sejtekből.

Tévedés, hogy epekövek csak az epében vannak: a májban lényegesen több képződik belőlük. Valójában a májban lévő epekövek a jó egészség, a fiatalság és vitalitás legfőbb gátjai. Májunk az agy után a második legbonyolultabb, legösszetettebb funkciókat ellátó szervünk. Felelős a testben a méregtelenítésért, feldolgozásért, átalakításért, a tápanyagellátás fenntartásáért. Amikor munkáját kövek tömege akadályozza, romlikegyes szervrendszerek működése.

Sok betegség mutat összefüggést a májban felhalmozódott toxikus anyagokkal. A méreganyagokkal telítődött máj ugyanis egy idő után már nem tudja maradéktalanul ellátni méregtelenítő funkcióját. Emiatt egyre több toxin kerülhet a vérrel és a nyirokrendszer működésével a szövetekbe. Ennek következménye lehet például az immunrendszer gyengülése, allergiák, bőrbetegségek, gombafertőzések, cukorbetegség, esetleg daganatos betegségek kialakulása is.

Az epekövesség külső jelei a teljesség igénye nélkül: bőrproblémák, májfoltok az arcon vagy a kézfejen, függőleges ráncok a szemöldökök között, vízszintes ráncok az orrnyergen, zöldes vagy sötét folt a halántékon, zsíros vagy izzadós homlok, sárgás arcbőr, korai őszülés.

Az epekövek kialakulásához számos tényező vezethet, ilyen például a túlzott mennyiségű étkezés; a késői vacsorák; az elégtelen folyadékbevitel; a zsírszegény diéta, azaz a zsírok és olajok kizárása az étrendből; egyes gyógyszerek; a fogkrémekkel bevitt mérgező fluorid, napi bioritmus felborulásastb. A krónikus betegek testében általában igen sok epekő halmozódik fel. Esetükben – a megfigyelések szerint – egy intenzív májtisztítás után a széklettel szemmel láthatóan jelentős mennyiségű epekő távozik.

Évente kétszer (tavasszal és ősszel) érdemes megismételnünk a tisztító, méregtelenítő kúrát. Kezdjük mindjárt a rendszeres testmozgással, ha lehet kinn, a friss levegőn. Vesénk tisztítását segítve mossuk át szervezetünket minimum napi 2 liter tiszta folyadékkal (vízzel). Bélrendszerünk megtisztításához változtassunk ételadagunk összetételén és mennyiségén – a kulcsszerep ebben a magas rosttartalmú élelmiszereké ésakiegészítésként fogyasztott élelmi rostoké.

A 6+1 napos máj-epe tisztítókúravégét időzítsük hétvégére, részletes leírása itt található:

A kúrát követően érezhetően megnő a szervezet vitalitása, javulnak az emésztési és anyagcsere-folyamatok, egyre dinamikusabbá válunk. Ez az a pont, ahol megfordítható a biológiai öregedés folyamata.

Forrás: Andreas Moritz: A csodálatos máj- és epehólyag tisztítás c. könyve, FHL Kiadó

Májunk méregtelenítő munkáját gyógynövényekkel, például articsókával és máriatövissel is támogathatjuk, de jótékonyan hat minden keserű ízű étel, és a tisztító hatású gyógynövényekből (pl. csalán, gyermekláncfű, bodza, ezerjófű, nyírfalevél) készült teák. A máj- és epeműködés serkentését keserű gyógyvizekkel is támogathatjuk.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!