Keresés
Close this search box.

Ezeket a vizsgálatokat ne hagyja ki, ha késik a gyermekáldás!

//

Nemcsak Magyarországon, de az egész világon egyre több a teherbeesési nehézségekkel küzdő pár. Meddőségről akkor beszélünk, ha védekezés nélkül egy év után sem jön létre terhesség. A sikertelenség okának felderítéséhez és a megfelelő terápia kiválasztásához alapos kivizsgálás szükséges.

Laborvizsgálat

A vizsgálatok sora általában a vérvétellel kezdődik, ahol a szükséges hormonok szintjét is ellenőrzik. Ezekből kiszűrhető például az esetleges progeszteronhiány, a túl magas prolaktinszint és többek között a korai menopauza is.

Pajzsmirigyfunkciók – A várandósság útjában igen gyakran pajzsmirigyprobléma húzódik. A szakemberek szerint a legideálisabb, ha teherbe eséskor a TSH szintje 1-2,5 mIU/l között mozog, ezért az e tartománytól eltérő értéket gyógyszerrel szükséges normalizálni.

Cukorterhelés – A 2-es típusú cukorbetegség és az inzulinrezisztencia (IR) gyakran lappangva alakul ki, gyakran épp a meddőségi kivizsgálás során derül rá fény. Fontos, hogy a cukorterhelés során ne csupán a glükóz szintjét figyeljék, hanem az inzulin mennyiségét is, ugyanis IR esetén általában a cukorértékek a normál tartományon belül vannak, miközben az inzulin a sokszorosára emelkedhet. A betegség gyógyszerrel, diétával és testmozgással orvosolható.

Ösztrogén – A legfontosabb női nemi hormon, melynek szintje a menopauza táján csökken. Fontos szerepe van a ciklus szabályozásában és a teherbe esésben, ám lényeges, hogy az ösztrogén/progeszteron egyensúlya ne boruljon fel, ugyanis az ösztrogéndominancia lényegesen csökkenti a teherbe esés esélyét.

Progeszteron – Kiemelt szerepe van a ciklus szabályozásában, valamint a terhesség létrejöttében és megtartásában. Normál esetben szintje az ovuláció után jelentősen megemelkedik, így lehetővé teszi az esetleges beágyazódást. A progeszteronhiányra leggyakrabban rendszertelen vérzés és a menstruációt megelőző barnás folyás hívja fel a figyelmet. A hiány hormonpótlással kezelhető, de nem árt tudni, hogy sokszor IR-re, pajzsmirigyzavarra vagy D-vitamin-hiányra utal, melyeket szintén kezelni szükséges!

Prolaktin – A terhesség megtartásáért, valamint a tejelválasztásért felelős, de előfordul, hogy várandósság nélkül is magasabb a szintje, ami megnehezíti a teherbe esést, ugyanis gátolja a nemi hormonok termelődését. Az emelkedett érték hátterében leggyakrabban stressz áll, de betegséget is jelezhet (pl. pajzsmirigy-alulműködés, IR, agyalapi mirigy daganata). A probléma a stressz csökkentésével esetenként gyógyszeres terápiával kezelhető, ám ha daganat okozza, akkor műtétre lehet szükség.

LH/FSH – A gonadotrop hormonok közé tartozó LH és FSH a petefészek hormonszabályozásában vesz részt, fontos szerepe van a tüszőérésben és -repedésben. A két hormon egymással egyensúlyban van, ha ez felborul, az kihat a teherbe esésre is, de PCOS-re is utalhat.

AMH – Az Anti Müller Hormon lényegében a nők fogamzóképességéről ad pontosabb felvilágosítást, jelzi a petesejtek mennyiségét. Az életkor előrehaladtával szintje egyre csökken, így a teherbeesési esélyek is romlanak. Alacsony AMH-szint esetén mesterséges megtermékenyítésre lehet szükség, de idővel ennek esélye is csökken.

Tesztoszteron – Bár férfi nemi hormonként ismerjük, de a női szervezetben is megtalálható, csak kisebb mennyiségben. Amennyiben szintje a kelleténél magasabb, az teherbeesési nehézségeket okozhat, ám gyógyszeres kezeléssel általában visszaállítható a hormonális egyensúly.

Ultrahang

Szintén fontos eszköze a kivizsgálásnak. Segítségével fájdalommentesen ellenőrizni lehet a peteérést, valamint azt, hogy a páciens szenved-e PCOS-ben (policisztás ovárium szindróma), illetve vannak-e cisztákra, miómára és egyéb elváltozásokra utaló jelek.

Kenetvétel, rákszűrés

A meddőségi kivizsgálás fontos részét képezi a HPV/rákszűrés, valamint a kenetvétel, melynek eredményéből kiszűrhetők az esetleges kezelendő fertőzések.

A bakterológiai vizsgálathoz szükség van a vizelet és a hüvelyváladék tenyésztésre, egyes esetekben a méhnyakból levett DNS alapú kórokozó-meghatározásra, így olyan állapotokra is fény derülhet, mint a chlamydia vagy az ureaplasma fertőzés.

Invazív vizsgálatok

Meddőség nem csak hormonális eltolódás vagy betegségek, fertőzések következtében alakulhat ki. Anatómiai elváltozások is okozhatják a gyermekáldás elmaradását még abban az esetben is, ha a kismama előtte sikeresen kihordott egy terhességet. Ezek hátterének feltárására szolgáló vizsgálat a méh- és a hastükrözés, illetve a petevezetők átjárhatóságának ellenőrzése. Segítségükkel fény derülhet például arra, ha az egyik vagy mindkét petevezető elzáródott, illetve ha összenövések keletkeztek a méhben – szülészeti események, vetélés, császármetszés után ez viszonylag gyakori. Szerencsére a legtöbb probléma kisebb endoszkópos műtéttel orvosolható.

Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász,
endokrinológus szakorvos

Dr. Hernádi Balázs
nőgyógyász szakorvos
Nőgyógyászati Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!