Keresés
Close this search box.

Vetélés esetén ellenőriztesse a pajzsmirigyfunkcióit!

//

A vetélés hátterében számtalan ok húzódhat, melyek lehetnek többek között nőgyógyászati, belgyógyászati, pszichés és endokrinológiai problémák is. Sajnos igen gyakori, hogy a vetélés összefüggést mutat a pajzsmirigy-alulműködéssel, emiatt ilyen esetekben javasolt a pajzsmirigyfunkciók ellenőrzése is.

A vetélés lehetséges okai

A vetélések döntő többsége az első trimeszterben történik, gyakran ki sem derül, mi okozta a bajt. Az esetek többségében véralvadási zavar (pl. trombofília), anatómiai, immunológiai okok, fertőzés, mióma vagy valamilyen hormonzavar áll a háttérben. Ez utóbbin belül legtöbbször progeszteronhiányra, inzulinrezisztenciára vagy pajzsmirigyzavarra derül fény.

A pajzsmirigy alul- és túlműködése is vetéléshez vezethet!

A pajzsmirigy a szervezet legnagyobb hormontermelő szerve, működését az agyalapi mirigy szabályozza. A pajzsmirigy hormonjai igen sok mindenre komoly befolyást gyakorolnak, így zavarai a problémák széles skáláját generálják. Bár gyakran hétköznapi tünetekben nyilvánulnak meg – például testsúlygondok, hajhullás, emésztési zavarok –, ám ha valaki teherbeesési problémákkal vagy vetéléssel küzd, feltétlenül érdemes ellenőriztetni pajzsmirigyfunkciót.

Kevesen tudják, de mind az alul-, mind a túlműködés meddőséghez, vetéléshez vezethet, mivel a megfelelő peteérésen túl befolyással vannak a beágyazódásra és az egészséges magzati fejlődésre is.

A baba ugyanis eleinte az anyától veszi el a számára szükséges pajzsmirigyhormonokat (T3, T4), és ha ezekből a kismamának kevés van, a gyermek szervezetében is alacsony mennyiségben lesznek jelen, ami vetéléshez, koraszüléshez, halvaszüléshez és idegrendszeri károsodásokhoz vezethet.

Ugyanakkor a pajzsmirigy túlműködése esetén is jelentkezhetnek teherbeesési problémák és vetélés, mivel a várandósság során a szerv eleve több hormont termel, a mérete is nagyobbá válik, ezzel együtt megnő az anyánál a szívpanaszok és a terhességi magas vérnyomás esélye is – annak minden következményével.

A pajzsmirigyértékek mérése

A pajzsmirigyfunkciók ellenőrzéséhez első körben a TSH értékét szokták ellenőrizni, ami az agyalapi mirigy által termelt anyag – pajzsmirigyserkentő hormonként is ismert. Sok helyen ez kiegészül a T3, T4, ATPO mennyiségének mérésével is.

Amennyiben a kelleténél kevesebbpajzsmirigyhormon(T3, T4) termelődik, akkor a TSH szintje megemelkedik, ellenkező esetben pedig lecsökken. Ezáltal következtetni lehet a pajzsmirigy hormontermelésére.

Gyógyszerrel kezelhető

Szerencsére a pajzsmirigyzavarok döntő többsége gyógyszerrel sikeresen kezelhető, ennek hatására az értékek általában normalizálódnak. Pajzsmirigy-túlműködés esetén előfordulhat, hogy a fokozott hormontermelést göbök (strúma) okozzák, ilyenkor előfordul, hogy műtéti beavatkozásra is szükség van.

Dr. Békési Gábor PhD
belgyógyász, endokrinológus, egyetemi docens
Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!