Keresés
Close this search box.

Gyakoriak a nemi úton terjedő betegségek

//

Az Európai Járványvédelmi Központ (ECDC) arra figyelmeztet, hogy bizonyos nemi betegségek terjedése ugrásszerűen megnőtt egész Európa területén. Mit tehetünk, hogy elkerüljük őket?

Fontos tudnunk, hogy egyes típusok – például a Trichomonas parazita okozta betegség – nem csak szexuális úton kapható el. Közösen használt törölköző, fürdőkád, medence szélére való kiülés, rosszul fertőtlenített vécéülőke is okozhatja a vírus terjedését. Sok esetben nem okoz tüneteket, így gyanútlanul élünk a kórokozóval, miközben másokat is folyamatosan fertőzünk vele.

Bizonyos típusai (például a klamídia, gonorrea vagy a szifilisz) jól gyógyítható, ha időben diagnosztizálják és kezelik. A fertőzött egyén azonban gyakran tünetmentes, emiatt a gyógyszeres kezelés sem kezdődik el időben, ami a betegség súlyosbodásához vezethet. Nőknél okozhat ez akár meddőséget is, vagy a fertőzött kismama szüléskor megfertőzheti gyermekét, ami a babánál eredményezhet komoly betegséget.

A méhnyakrákot okozó humán papillomavírus (hrHPV) leggyakrabban a fiatal nőket és férfiakat megfertőző alattomos kórokozó, melyet az érintettek legtöbbször tünetmentesen hordoznak, így tudtuk nélkül fertőzhetik meg partnereiket. A HPV korai kimutatása így életet menthet.

Ma Magyarországon évente kb. 1500 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak, ebből közel 500-an elhaláloznak! Napjainkban már a legmodernebb, nagy érzékenységű DNS alapú PCR-technikával és metilációs teszttel kimutatható a fertőzés nagyon korai fázisban, ezért az így kiszűrt betegek sikeresen gyógyíthatók.

A HPV-fertőzés a közhiedelemmel ellentétben nemcsak méhnyakrákot okoz, hanem számos további rákos megbetegedésért is felelős: hüvelyrák, szeméremtesti rák, péniszrák, végbélrák, torok-garatrák.

Emiatt nagyon fontosak az érintettek számára a folyamatosan elvégzett szűrővizsgálatok. Ezeket kérhetjük a nőgyógyászati vizsgálat során, de otthon is elvégezhetők a HPV és STD önmintavételi tesztek, melyeket a patikákban megvásárolhatunk, majd a mintát a laboratórium részére visszaküldve, az eredményt e-mailben kapjuk meg.

Dr. Molnár Csaba
szülész-nőgyógyász szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!