Keresés
Close this search box.

Itt a fesztiválszezon – csak óvatosan!

//

A WHO adatai szerint világszerte naponta több, mint egymillió (1.000.000!) szexuális úton terjedő fertőzést szereznek az emberek. Ezek többsége tünetmentes, így az érintettek nem is tudnak róla, hogy bár akaratlanul, de tovább fertőznek másokat. Itt a nyár, itt a fesztiválszezon, így aktuális, hogy e témával is foglalkozzunk!

A szexuális úton terjedő fertőzések (STI – Sexually Transmitted Infections) gyűjtőnév alá kb. 25-30-féle betegség tartozik. Ezek között baktériumok (pl. chlamydia) és vírusok (pl. HPV) okozta megbetegedések, valamint paraziták (pl. Trichomonas vag.), illetve gombák (pl. Candida albicans) által okozta megbetegedések egyaránt előfordulhatnak.

Lappangási idejük és a tüneteik igen változatosak, veszélyük abban is rejlik, hogy hosszú ideig észrevétlenek maradhatnak, miközben váladékokkal, vérrel, anyatejjel is átadhatók. Fontos tisztázni, hogy nemi úton terjedő betegséget bárki elkaphat, aki szexuális életet él. A fertőzések kb. 70%-a teljesen tünetmentes, így az érintettek sokszor nem is tudják, hogy fertőzőek.

Így óvhatja meg magát!

Monogám párkapcsolatot alakít ki és kerüli a kockázatos szexuális tevékenységeket (pl. a partnerek váltogatása, óvszerhasználat mellőzése).

Óvszert használ. Ezaz egyik leghatékonyabb védelmet jelenti a nemi úton terjedő fertőzések, köztük a HIV ellen is. Mivel a nemi betegségeket orális és anális érintkezés útján is el lehet kapni, ezért erre is figyelemmel kell lenni az óvszerhasználatnál.

Beoltatja magát. Két vírusos, nemi úton terjedő infekció, a HPV és a Hepatitis B ellen is van hatékony és biztonságos oltás. A HPV-oltásnak a szexuális élet megkezdése előtt van a legnagyobb védőhatása, de felnőttkorban is megfontolandó, hiszen a HPV-fertőzés veszélyének a nők később is ki lehetnek téve.

Mindezt érdemes komolyan vennünk, mivel a világon a rákos megbetegedések kb. 5%-át a HPV-fertőzés okozza! Igaz, hogy leggyakrabban szexuális úton terjed, de bőr-bőr kontaktussal, illetve tárgyak közvetítésével is átadható. Igen elterjedt vírus, mellyel az emberek 50-80%-a megfertőződik. Tízből kilenc esetben nem okoz tüneteket, a fertőzést kedvező esetben 9-24 hónap alatt immunrendszerünk legyőzi. A közhiedelemmel ellentétben azonban a fertőzés után az immunrendszer nem emlékszik a HPV-vírusra, így többször is el lehet kapni!

Egyes alacsony kockázatú, nem rákkeltő HPV-törzsek szemölcsöket okozhatnak a bőrön, a külső nemi szerveken, a végbélnyíláson, a szájban vagy a torokban. A magas kockázatú, rákkeltő HPV-törzsek akár hosszú évekig észrevétlenek maradnak a szervezetben, csak később okoznak méhnyak-, szeméremtest, hüvely-, pénisz- vagy végbélrákot vagy a fej-nyak daganatos megbetegedését.

Mivel a már kialakult HPV-fertőzést nem lehet gyógyítani, elsődleges megelőzés a védőoltás, amely 9 veszélyes HPV-törzzsel szemben nyújt védelmet. Az oltás tehát nem minden törzs ellen véd, és az esetek egy részében nem alakul ki megfelelően erős immunválasz, így az oltottaknak is javasolt a plusz védekezés, illetve a rendszeres méhnyakszűrésen való részvétel.

Mikor menjen szűrésre?

Aki óvszer nélküli szexuális kapcsolatot létesített, több partnere van, illetve nincs tisztában partnere szexuális egészségével, fokozott kockázatnak van kitéve. Ne rohanjon rögtön teszteltetni! Időbe telhet, amíg a tesztek ki tudják mutatni a fertőzéseket, a tesztelés időpontja tehát kulcsfontosságú. A túl korai vizsgálat téves eredményekhez vezethet, a túl késői tesztelés viszont veszélyezteti a saját és partnere egészségét is.

Ablakperiódusnak nevezzük azt az intervallumot, míg az esetleges fertőzés még nem mutatható ki. Ez az egyes korokozók esetében a következő:

  • Gonorrhea: 2-5 nap
  • Szifilisz: 4-5 hét
  • Chlamydia: 2 hét
  • HPV: 4-5 hét
  • HIV: 2-3 hét
  • Hepatitis B: 2-10 hét
  • Hepatitis C: 2-3 hónap

Tünetek, alhasi panaszok (pl. folyás, vizelési problémák), a nemi szerveken vagy környékükön jelentkező bőrtünetek, illetve a közösüléskor jelentkező szokatlan panaszok (pl. fájdalom, hüvelyi vérzés) esetén mindenképp indokolt a szűrővizsgálat elvégzése!

Fontos tudnunk, hogy a szexuális úton terjedő betegségek nemcsak a női, hanem a férfimeddőségben is szerepet játszhatnak. Gyulladást okozhatnak a húgyutakban és az ivarszervekben, romlik a spermiumok minősége, mennyisége, mozgékonysága is. Ne csak az idősebb életkorra fogjuk tehát, ha a várt baba nem érkezik meg!

A legtöbb fertőzés azonban – időben diagnosztizálva – megfelelő célzott gyógyszeres kezeléssel gyógyítható, ne halogassuk tehát a tesztelést és a kivizsgálást! Ne feledjük, a partner egyidejű kezelése is szükséges a visszafertőzés elkerülésére!

A csókkirályok betegsége?

Szólnunk kell röviden az ún. csókbetegségről is, mely általában a tinédzsereket és a fiatal felnőtteket érinti, de nem csak a szerelmesek kaphatják el a mononukleózist. Szokatlan fáradtság, duzzadt nyirokcsomók, testszerte kiütések, hőemelkedés, erős torokfájás, elhúzódó influenzaszerű panaszok – a tüneteket okozó Epstein-Barr-vírus testnedvekkel, többek között nyállal adható tovább. Többnyire enyhe lefolyású, így orvosi ellátást általában nem igényel. Mivel a fertőzés életre szóló immunitást ad, aki egyszer átesett rajta, a későbbiekben már nem kaphatja el.

Megelőzése: rendszeres kézmosás, az alapvető higiénia betartása és a másokkal közös pohár, üveg, evőeszköz mellőzése – még a fesztiválokon is!

Dr. Karászi Viktória
bőrgyógyász szakorvos
Infektológiai Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!