Keresés
Close this search box.

Porckopás fiatalon?

//

Sok negyvenes páciens késlekedik térdproblémái kezeltetésével, mert nem hiszi el, hogy ebben az életkorban érintheti őt a porckopás. A már szinte népbetegségnek számító osteoarthritis azonban az utóbbi évek tendenciája szerint, egyre fiatalabb korban jelentkezik.

Míg fiatalabbak esetén a térd fájdalmát főként sportsérülés vagy túlterhelés okozza, addig idősebb korban az ízületek kopása, gyulladása, a porcok degeneratív elváltozása, elvékonyodása a kiváltó ok.

A porc mintegy „kipárnázza” a csontok közti területet, így ha elvékonyodik, a csontok dörzsölik az ízületek szélét, amely teli van fájdalmat érzékelő idegvégződésekkel. Akik fiatalon sokat és intenzíven sportoltak vagy térdsérülést szenvedtek, különösen érintettek. Az állapot jellemzője a reggeli vagy fizikai megterhelést követő fájdalom és ízületi merevség.

Kockázatnövelő mozgások: a magas intenzitású, álló testhelyzetben végzett, tengelyirányú mozgás (például futás, szökdelés), ha azt legalább heti 3-szor egy órán át végezzük. Szintén ide tartozik minden, ami a térdet erősebben igénybe veszi, például sok emeletnyi lépcsőzés, nehéz súlyok emelgetése, guggolás és hosszas térdelés.

Kockázatcsökkentő tényezők: a túlsúly megszüntetése, a térdet kímélő, könnyebb mozgásformák rendszeres gyakorlása. Megállapították, hogy a térd porcai azoknál a legegészségesebbek, akik könnyű, közepes intenzitású kardiomozgást, erősítést végeznek, úsznak, vagy puha talajon sétálnak, megelőzve a nem sportolókat és az erősen edzőket is. Azoknál, akik túl intenzíven sportoltak, erősebben károsodott kollagénstruktúrát mutattak ki.

Hasznos segítség lehet még az akupunktúra, a thai chi, a gyógytornaés a vízi torna. A vízi torna jótékony hatása abban rejlik, hogy csökkenti a térd terhelését.

Elősegítik a porc regenerálódását a kollagén, a glukózamin és a chondroitin-szulfát vegyületek, melyek a porc előanyagait tartalmazzák. Tapasztalatok szerint az állati fehérjék nagymértékű fogyasztása gyulladáskeltő, ezért kerülendő.

Az ízületek védelmét, állapotának javítását segítő, gyulladáscsökkentő hatású étrend-kiegészítők és krémek, szükség esetén gyógyszerek kiválasztásában szakember segítségét is kérhetjük.

Mindenképp forduljunk orvoshoz, ha a térd érintésre érzékeny, duzzadt, az ízületben folyadékgyülem tapintható, látható, vagy a térd mozgatásakor, megfeszítésekor fájdalmas kattogás vagy ropogás hallható.

Dr. Dobos Márta
ortopéd szakorvos
springdaymedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!