Keresés
Close this search box.

Nem csak szépséghiba!

//

Még mindig elég meleg van, így várnunk kell, míg a lehűléssel a visszeres panaszok is enyhülnek. Így még sokakat érint a jól ismert nehézlábérzés és a visszerek gyulladásos állapota. A szerencséseknél a visszerek tünetmentesek – csak esztétikailag zavaróak –, viszont többen tapasztalnak jelentős fájdalmat, és nem árt tudni, hogy ez az állapot megnöveli a mélyvénás trombózis rizikóját, sőt könnyű is vele összekeverni!

A visszérgyulladás kiváltó oka a vénafal károsodása. Legfőbb tünetei: a fájdalom, bőrpír, tapintható csomó, esetleg hőemelkedés vagy láz. Bár sok kellemetlenséggel jár, de a probléma általában nem súlyos. Ennek ellenére jobb az elővigyázatosság, a megfelelő kezelés időbeni elkezdése, hiszen egyrészt könnyű összekeverni a mélyvénás trombózissal, ami könnyen ki is alakulhat belőle, sőt sajnos ki is újulhat.

A visszérgyulladás kialakulásának fontosabb okai, rizikófaktorai: 60 év feletti életkor, meglévő visszértágulat, a vénafal károsodása, mozgásszegény életmód, a lábat ért trauma vagy rovarcsípés, magas ösztrogéntartalmú szerek szedése, trombofília, mely nem csak mélyvénás trombózisra hajlamosít.

Visszérgyulladás vagy trombózis?

A tünetek közötti fő különbség, hogy trombózis esetén jelentős a két végtag közti térfogatbeli különbség, illletve visszérgyulladáskor az adott ér felett tapasztalni bőrpírt és csomót (ami valójában a felületi vénában keletkezett vérrög), míg trombózis esetén az egész végtagon látni livid elszíneződést és az egész felület meleg tapintású.

Amennyiben nem tisztázott az állapot, az orvos doppler ultrahangos vizsgálat és a D-dimer szint mérése alapján diagnosztizál.

Terápia

Mélyvénás trombózis esetén az első lépés a vérrög oldása. A beteg nem mozoghat, nehogy leszakadjon egy vérrög és tüdőembóliát okozzon. Később véralvadásgátló terápia szükséges.

Felületes visszérgyulladás esetén viszont kötelező a testmozgás, emellett gyulladáscsökkentővel, esetleg fájdalomcsillapítóval, a terület borogatásával és kompressziós terápiával kezelik a beteget.

Prof. Dr. Blaskó György
belgyógyász, klinikai farmakológus főorvos
Trombózis- és Hematológiai Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!