Keresés
Close this search box.

Ovi? Suli? Újra közösségben! Jönnek a fertőzések?

//

Minden szülő tudja már tapasztalatból, hogy szeptembertől kezdve a közösségben eltöltött 10 hónap egyenlő a különböző fertőzések, betegségek, szezonjával. Hogyan lehet erre egyáltalán felkészülni?

Az óvodába járó gyerekek között nem ritka, hogy akár több héten át is köhögnek. Egészen kisiskolás korukig akár évi 6-8 légúti fertőzésen is áteshetnek az ősztől tavaszig terjedő időszakban.

A gyermekközösségekben a kórokozók gyorsan terjednek, könnyen átadják egymásnak a gyerekek, legtöbbször cseppfertőzéssel.

A szülőknek pedig az egymást gyorsan követő betegségek miatt úgy tűnhet, hogy a gyermek állandóan köhög. Nem ritka, hogy a betegség lezajlását követően a köhögés még 2-3 héten át tart, majd fokozatosan alábbhagy.

Mindig van kitől elkapni?

Gyakori vitatéma, hogy mehet-e a beteg gyerek közösségbe. Nyilván nem szeretnénk, ha gyermekünk azért lenne újból és újból beteg, mert mindig van egy-két társa, aki nem marad otthon betegen. A beteg gyereknek sem jó, ha közösségbe kell mennie, hiszen rossz a közérzete, bágyadt, inkább pihenésre, csendre lenne szüksége, a láz pedig egyértelmű kizáró ok.

Azt is tudni kell azonban, hogy a náthás beteg már a tünetek megjelenése előtt napokkal is fertőzhet, így egyáltalán nem biztos, hogy az éppen tüsszögő, köhögő társa miatt lett beteg. Sőt néhány betegség lezajlása után a köhögés akár hetekig is megmaradhat, így – ha más panasza nincs – csak emiatt nem szükséges otthon tartani az egyébként gyógyult gyermeket, feltéve, hogy a napköziben, alvásidőben társai délutáni pihenését nem zavarja köhögésével.

Az immunrendszer érése

A gyermek immunrendszerének érése hosszú folyamat, mely nagyjából 10-12 éves korra fejeződik be. Ennek a folyamatnak fontos állomásai a csecsemőkori és kisgyermekkori egészséges táplálkozás, mely megalapozza az egészséges bélflóra kialakulását. De lényeges szerepe van benne a védőoltásoknak is, sőt azoknak a mikrofertőzéseknek is, amelyek még apró, kúszó-mászó korában érték a gyereket.

A közösségbe kerülő kisgyermek hirtelen sok kórokozóval találkozik, ezért az óvodai évek alatt bizony nem ritka a több hetes hiányzás sem: a gyermek alig gyógyult meg, máris újra kezdődik az orrfolyás, köhögés.

Egészséges gyermek esetében ez az állapot már az iskolába kerülést követően látványosan javul, majd a kisiskolás évek alatt, az immunrendszer érésével együtt csökken a betegségek száma.

Hasznos tanácsok

▶ Banálisnak tűnhet, de tanítsuk meg a gyermeket az alapos és rendszeres kézmosásra és arra, hogy a kezét tegye a szája elé, ha köhög vagy tüsszög!

Az eldugult orr náluk az életkori sajátosságok miatt növeli a további betegségek kockázatát, ezért kisebbeknél fontos a rendszeres orrszívás, nagyobbakat pedig mielőbb tanítsuk meg az önálló orrfújásra is.

▶ Kutatások igazolják, hogy a dohányfüstös környezetben felnövő gyermekek hajlamosabbak a fülfájásra. Ne dohányozzunk a gyermekkel egy lakásban vagy autóban!

▶ Ne feledkezzünk meg a D-vitamin szedéséről sem! Az utóbbi években bebizonyosodott, hogy a meghűléses betegségek ellen is képes hatásos védelmet nyújtani.

A vitaminok szedése egyébként ajánlott ősztől egészen tavaszig. Ezek lehetnek multivitaminok, néhány készítmény nyomelemet is tartalmaz.

Fontos azonban tudnunk róla, hogy ha mégis jelentkezik a megfázás, nátha, akkor ezeket el kell hagyni, mert vastartalmuk a baktériumokat is táplálhatja.

Dr. Holpert Valéria
Fül-orr-gégeközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!