Keresés
Close this search box.

Hová lett a tesztoszteron?

//

Az erősebbik nem tagjai nem szívesen beszélnek a férfiasságukat érintő problémákról, így orvosi segítséget is ritkán kérnek. Pedig például az alacsony tesztoszteronszint a testi tünetek mellett az életminőséget is jelentősen befolyásolja.

Jellemző tünetek

A tesztoszteron a férfi nemi jelleg – az izomtömeg, a szőrnövekedés, a libidó és az erekció képességének – kialakításáért felelős hormon. Ennek normális magasabb értéke esetén a külső férfias jellegek erősödése, illetve a magatartás változása, esetenként agresszív viselkedés figyelhető meg. Az átlagosnál alacsonyabb érték is kedvezőtlen hatásokat idéz elő a szervezetben. A hormon képtelen betölteni eredeti funkcióit, megjelennek az alacsony tesztoszteronszint jellegzetes tünetei: gyengébb izomzat, ritkuló testszőrzet, a herék méretének csökkenésével párhuzamosan az emlők növekedése.

Férfi klimax?

A hormon normál szint alá csökkenése nem csak testi tüneteket produkál. A tesztoszteron az önbizalom és a koncentrálóképesség fenntartásában is fontos szerepet játszik. Hiányában depresszió, szétszórtság és fáradtságérzet tapasztalható.

A nemi vágy csökkenése mellett erekciós problémák is jelentkezhetnek. A felsorolt tünetek középkorú férfiak esetében az andropauza, azaz a férfi klimax kezdetét is jelezhetik, melynek gyakori velejárója – csakúgy, mint nők körében – a csontritkulás rizikójának növekedése.

Kevesen tudják, de oszteoporózis a férfiaknál is jelentkezhet, kialakulását nagymértékben elősegíti az alacsony tesztoszteronszint. A hormon mennyiségének normál szint alá esése a csontállomány csökkenését, a csontok elvékonyodását okozza, ezáltal fokozódik a csonttörések veszélye.

Tesztoszteron és meddőség

Az alacsony hormonszint sok esetben a szexuális együttléteket és a gyermekvállalást is megnehezíti. Az erekció képessége mellett ugyanis a tesztoszteron felel a szervezetben a spermiumok előállításáért is. Ilyen esetben a gyermekáldásra váró pároknak arra is gondolnia kell, hogy a megtermékenyítés esetleg az elégtelen mennyiségű spermium miatt nem jön létre.

Idősödés vagy betegség?

A tesztoszteronszint csökkenése az életkor előrehaladtával természetes folyamat. Előfordul azonban fiatalabb korban is, például bizonyos betegségek – 2-es típusú diabétesz, máj- vagy vesebetegség, COPD, hipofízisrendellenességek – szövődményeként. A felsoroltak mellett balesetek, a férfi nemiszerveket érintő sérülések is járhatnak a tesztoszteronszint csökkenésével. Bizonyos orvosi kezelések, pl. a kemoterápia és egyes szteroidtartalmú készítmények is előidézhetik.

Hormonpótlás

A tesztoszteronszint ellenőrzését a felsorolt betegségek és tünetek esetén mindenképp javasolt elvégeztetni. A hormonszint mértéke vérvizsgálattal kimutatható, melyet javasolt a reggeli órákra időzíteni, amikor a hormon mennyisége a legmagasabb. Alacsony érték esetén a vizsgálatot rendszerint megismétlik. Amennyiben az eredmények és a tünetek alapján diagnosztizálják az alacsony tesztoszteronszintet, a kezelőorvos a páciens kérésére hormonpótlást írhat fel. Ez történhet injekció, tabletta vagy tapasz formájában.

A kezelés eredményessége egyéntől függő, sok esetben valóban képes teljesen megszüntetni a korábbi panaszokat. Számolnunk kell azonban bizonyos mellékhatások jelentkezésével is. Leggyakoribb mellékhatások:

  • alvási apnoé,
  • prosztata-megnagyobbodás,
  • pattanások a bőrön,
  • szív- és érrendszeri betegségek fokozódó kockázata.

Az utóbbi évek ez irányú kutatásai is hangsúlyozzák a hosszú távú hormonpótlás alkalmazásainak veszélyeit. A családban előforduló prosztata daganat esetén 40 éves kor felett, egyéb esetben 50 év felett minden tesztoszteronpótlásban részesülő férfi számára javasolt az évenkénti szűrésen való részvétel.

Dr. Koppány Viktória
endokrinológus szakorvos
endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!