Keresés
Close this search box.

Mennyire foglalkoztatja az embereket az öregedés gondolata?

//

Fiatalon fogj hozzá, ha lassan akarsz öregedni! Az öregedés folyamatával ugyanis már nagyon korán szembesülünk. Akár egy harmincas nő is észreveheti magán annak jeleit, amikor az első szarkalábak, apró szemráncok megjelennek.

Az öregedés ellen minden kultúra küzdeni próbált. Az ősi kínai orvoslásnak, a tibeti gyógyászatnak vagy az ajurvédának éppen úgy kialakultak a titkos receptjei, mint az alkímiának. E módszerek közül sokról kiderült már, hogy valódi hatással rendelkeznek, így lett például gyógyszer a kínai gyógyászat által használt ginkgo bilobából.

Nem szeretünk megöregedni! – Az őszülést, a ráncokat, a kopaszságot és a pocakot sem szeretjük, a testi-szellemi leépülés lehetősége pedig egyenesen félelmetes.

Miért öregszünk, és voltaképpen miért is halunk meg? Ezekre a kérdésekre a gerontológiának, az öregedés tudományának kellene válaszolni, de végleges eredmény helyett csak elméletekkel rendelkezünk. Íme néhány ezek közül:

  • Öregszünk, mert elhasználódunk.
  • Az öregedés oka a génekben van.
  • Az öregedés a szervezet anyagainak oxidálódása.
  • Az öregedés a gyulladási folyamatok progresszív terjedése.

Tény, hogy az idült gyulladások látszanak az öregedéssel együtt járó fizikai és szellemi lépülés legfőbb okának. Az érelmeszesedést mára egyértelműen gyulladásos betegségként tartják számon ugyanúgy, ahogy az Alzheimer-kórt, a korral jelentkező ízületi betegségeket, sőt az emlőrákot vagy akár a depressziót is.

A gyulladáselmélet és a szabadgyök-elmélet kiegészítik egymást: az oxidatív szabad gyökök által károsított molekulákat az immunrendszer idegenként támadja meg, így a szervezetben egyre több helyén alakulnak ki krónikus gyulladások, melyek a szabadgyök-képződés további fokozódásához, és ezzel a gyulladások további terjedéséhez vezetnek.

  • Az öregedés a különböző hormonhatások egyensúlyának felborulása.

Valóban, az endokrin-hormonális rendszer döntő befolyással van az öregedési folyamatokra. A korral a hormonok mennyisége általában csökken (pl. nemi hormonok), de néhány „öregítő” hatású hormoné (pl. kortizol, adrenalin, inzulin) többnyire nő.

A korral járó testi-lelki változások általában hormonális hatások következtében jönnek létre, mint például a szexuális képesség csökkenése, a kopaszodás, a bőr ráncosodása, a has elhájasodása vagy akár a térbeli memória csökkenése. A kieső hormonok pótlásával ezek az eltérések részben vagy teljesen visszafordíthatók – legalábbis egy időre.

Szinte hihetetlen! – Olyan egyszerű dolgoknak, mint hogy dohányzunk-e, mit és mennyit eszünk, gyalogolunk-e napi fél-egy órát, alszunk-e eleget, ápoljuk-e a családi, baráti kapcsolatainkat, nagyobb hatása lehet az egészségünkre és életkilátásainkra, mint bármilyen gyógyszernek.

Fontos! – A bioaktív anyagok, vitaminok, ásványok, nyomelemek rendszeres bevitele semmi mással nem pótolható! Ősszel-télen se mondjunk le az antioxidáns tartalmú színes zöldségekről, gyümölcsökről!

A szelén pedig lassíthatja az öregedést, például a ráncosodást, mert megvédi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól.

Fejlődhetünk! – Sejtkutatók szerint már nem elérhetetlen, hogy 50 évesen is úgy nézzünk ki, mint egy 35 éves. Az egészségi állapot valójában minden életkorban „továbbfejleszthető”. Előfordulhat, hogy megfelelő, rendszeres tréning hatására valaki 50-60 éves korában nagyobb fizikai teljesítményre lesz képes, mint húszévesen.

Ne feledjük! – Egyszer mindannyian meghalunk, és szerencsés esetben előzőleg meg is öregszünk! De a rendelkezésünkre álló idő folyamán módunk van ellenőrzésünk alatt tartani az öregedés legfőbb tényezőit.

Dr. Eisler Olga emlékére

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!