Keresés
Close this search box.

Sikerült fogynom!

//

A túlsúly nagy terhet ró az egész szervezetre, és számos betegség rizikófaktorát képezi. A 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők is az esetek többségében súlyfelesleggel rendelkeznek, ami csak ront az állapotukon. Emiatt a terápia fontos része a plusz kilók mielőbbi leadása.

A túlsúly fokozott munkára készteti a szervezetet, provokálhatja a vércukorszint emelkedését, melynek fő oka a túlsúllyal megjelenő inzulinrezisztencia. Elhízás esetén a szervezet kevésbé képes reagálni az inzulinra: a sejtek nem tudják felvenni a vérből megfelelő mennyiségben a cukrot, így gyakran éheznek. Ennek hatására egyre több inzulin termelődik – ami segítené a glükóz sejtekbe való beépülését –, ám egy idő után a hasnyálmirigy kifárad, és kialakul a már relatív inzulinhiánnyal is járó diabétesz. Emiatt is fontos a súlyfelesleg leadása, hiszen enélkül egyetlen diabéteszterápia sem lehet maximális hatékonyságú.

Hogyan fogyhatok le?

A diabétesz elsődleges kezelése az életmódterápia, mely korlátozott szénhidráttartalmú diétát és rendszeres testmozgást foglal magába. Ezek segítségével könnyebb megszabadulni a felesleges kilóktól is, ami nemcsak a közérzet javulását eredményezi, de csökken a diabétesz okozta szövődmények rizikója is.

Lefogytam! Hogyan tovább?

A csökkenő zsírréteg hatására általában javul a sejtek inzulinérzékenysége, így a vércukorszint is csökken.

Mindez azt is jelenti, hogy vélhetően módosítani szükséges a korábbi terápiát. Előfordulhat ugyanis, hogy az túlzott mértékben lecsökkentené a glükóz szintjét és nagyobb eséllyel alakulna ki hipoglikémia, ami szintén káros lehet a szív- és érrendszeri szövődmények szempontjából.

Előfordulhat, hogy inzulin helyett elegendő lesz a gyógyszeres kezelés, esetleg csökkenteni kell a gyógyszerek dózisát, vagy a jövőben az életmódterápián kívül egyáltalán nem lesz szükség gyógyszerre. Természetesen a rendszeres kontroll ez esetben sem mellőzhető.

Dr. Bibok György
belgyógyász, diabetológus főorvos
Cukorbetegközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!