Kisebb esélye van a vesekő kialakulására annak, aki folyamatosan odafigyel a napi elegendő folyadékfogyasztásra. Ha viszont már kialakult a vesekő, akkor is jó tanács, hogy igyunk rendszeresen, mert – bár kialakulhat egy fájdalmas vesekőroham – de egyúttal a kő is eltávozhat.
A víztől szerencsére nem félünk, ezért ezt a javallatot csaknem mindenki megfogadja.
A zsírtól, a magasabb zsírtartalmú ételektől azonban – a korábbi, évtizedeken át uralkodó étrendi ajánlások miatt – viszont igen sokan tartózkodnak.
Nem csoda, hogy így évről-évre nő az epebetegek száma és az epehólyag eltávolítása is egészen szokványos rutinműtét.
Az epehólyag tárolja a máj által megtermelt epét, mely a zsiradékok megemésztéséhez szükséges. Ha kevés zsírt fogyasztunk, több epe marad az epehólyagban. Számos vizsgálat bizonyította már az alacsony zsír- és magas szénhidráttartalmú étrend epekő-kockázatnövelő hatását.
Ha több zsírt eszünk, több epét használunk el a zsírok emésztésére, így az epehólyag rendszeresen ki fog ürülni, és vélhetően nem alakulnak ki epekövek.
Az esetleg már meglévő kövek – ha szerencsénk van – feloldódnak vagy kiürülnek a vékonybélbe. Sokan számolnak be arról, hogy a magasabb zsírtartalmú diéta hatására megszűnt az epekőbetegségük.
Gyakori kérdés: ha már valakinek eltávolították az epehólyagját, fogyaszthat-e zsírt. A szakemberek azt tanácsolják, hogy kezdjen el fokozatosan növekvő mennyiségű zsírt fogyasztani, időt hagyva szervezetének a zsírfogyasztáshoz való alkalmazkodásra.
Epe ugyanis továbbra is termelődik a májban, csak nem az epehólyagban tárolódik, hanem közvetlenül a vékonybélbe ürül.
Forrás: Dr. Andreas Eenfeldt: Gallstones and Low Carb. DietDoctor.com, ford. Szendi Gábor, a teljes cikk és a forrásjegyzék a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.