A megfelelő energia-, fehérje-, zsír-, szénhidrát- és folyadékbevitel, illetve az étrend-kiegészítők mellett vannak olyan faktorok, melyekhez a sportolóknál személyre szabottan igazodni kell.
► Sportág – Fontos elkülöníteni az állóképességi, az erő-, illetve a küzdősportokat. Más a tápanyagszükséglete egy futónak, mint egy súlyemelőnek, sőt egy sportágon belül is jelentős egyéni eltérések lehetnek.
► Edzésszakaszok – A változó terhelést figyelembe véve: edzés vagy verseny előtt a szénhidrátdús, könnyen és gyorsan felszívódó ételeken van a hangsúly. Terhelés alatt a szükség szerinti elektrolit- és szénhidrátpótláson, míg a terhelés után a cél a szénhidrátraktárak feltöltése, az optimális fehérjebevitel a megfelelőhidratáltság fenntartása mellett.
► Speciális étrendek – Akik valamilyen allergia, intolerancia miatt bizonyos táplálékokat nem fogyaszthatnak, ott a sportétrend összeállítása is külön figyelmet érdemel.
► Nem – A sporttáplálkozásnál figyelembe kell venni a férfiak és nők eltérő energiafelhasználását, izomrostszerkezetét, illetve hormonális működését.
► Életkor – Fontos szempont, hogy egy fejlődésben lévő, fiatal szervezetnek egészen más a tápanyagszükséglete és a regenerálódási ideje, mint egy idősebb, senior sportolónak.
A táplálkozásnak tehát nemcsak a teljesítményt, hanem a test életkorból adódó fejlődését is szolgálnia kell. Senior sportolók esetében viszont figyelembe kell venni a „kopó” ízületek és csontok fokozott tápanyagigényét, illetve a gyengébb hatékonyságú anyagcsere-folyamatokat.
Angyal Viktória
dietetikus
Sportorvosi Központ