Keresés
Close this search box.

Illóolajokkal a testi-lelki megújulásért

//

A tavasz és a böjti időszak közeledtével sokan szánják rá magukat valamilyen böjt-, tisztító- vagy fogyókúrára, hogy megszabaduljanak a téli időszakban szerzett súlyfeleslegtől, és a helytelen táplálkozásnak köszönhetően felhalmozódott méreganyagoktól.

A tél vége felé különösen hasznos, ha vitaminokban, ásványi anyagokban és biológiailag értékes vegyületekben gazdag gyümölcs- és zöldséglevekkel, valamint gyümölcs- és salaktalanító gyógyteákkal frissítjük fel, „tisztítjuk” meg a szervezetünket. Ugyanezt és közérzetünk áthangolását szolgálják a fenti kúrákat kiegészítő aromafürdők és -masszázsok, a szaunázás és a gőzfürdőzés, illetve az illóolajokkal és különféle aromaterápiás készítményekkel végzett arc- és testápoló kezelések.

Frissítő, hangulatjavító és légút tisztító aromafürdőket úgy készíthetünk, hogy a fürdővízbe – előzőleg egy kávéskanálnyi tejszínben feloldott – 6-10 cseppnyi illóolajat teszünk, majd azt a vízzel alaposan összekeverjük. Bőrfrissítő, izomlazító és keringésfokozó hatású illóolajok a rozmaring, a boróka, a bors, a gyömbér, a borsmenta, a citrom és a grapefruit. Szorongásoldó és hangulatjavító a narancsvirág, levendula, mandarin, ilang-ilang, kananga és a citromfű illóolaj. Légzéskönnyítő hatású az eukaliptusz, kajeput, niaouli, borsmenta, kakukkfű és a fenyőfélék illóolaja.

A fenti illóolajokkal és a hatóanyagként illóolajokat tartalmazó masszázsolajokkal elvégzett aromamasszázsok különösen akkor hatékonyak, ha azok a fürdőket követik (az aromafürdőkhöz kész fürdőolajokat is használhatunk). Az aromamasszázsok egyesítik a különféle masszázstechnikák és az illóolajok kedvező hatásait. Masszázskor rendszerint fokozódik a vér- és a nyirokkeringés, emelkedik a bőr hőmérséklete, a bőr pórusai kitágulnak és a hatóanyagok jobban felszívódnak. Emellett a masszázsolajokban jelenlévő zsíros (növényi) olajok és illóolajok is kedvezően hathatnak bőrünk állapotára: mérséklik annak szárazságát, bőrpuhító, hidratáló és antimikrobiális hatásúak, szabályozzák a faggyúmirigy működését és illatosítják a bőrt.

Szintén a szervezet megújulását, és kellemes ellazulását szolgálja a szauna és a gőzfürdő, mely eljárásokat, nemcsak élvezeti és közérzetjavító céllal ajánlják, hanem olyan funkcionális zavarok és betegségek esetében is, mint a bőr keringési zavarai, leromlott általános állapot, levertség, enyhe depresszió, túlfeszített munka okozta stressz, a gyors hőmérsékleti változásokhoz (pl. téli időszak) való rossz alkalmazkodási képesség, a perifériás érizomzat gyengesége, a száraz és repedezett bőr, valamint a felső légutak hurutja, vagy az orrmellék-, az arc- és a homloküregek gyulladásai.

Dr. Babulka Péter

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!