Keresés
Close this search box.

Nem megfázás, nem allergia – akkor mi a bajom?

//

Amikor szó sincs megfázásról, vírusos vagy bakteriális fertőzésről és az allergiavizsgálat eredménye is negatív, értetlenül állunk: vajon mi egyéb okozhatja a hetek óta fennálló náthát, orrdugulást?

A legújabb kutatások középpontjában áll ez a szokatlan tünetegyüttes, melyet vazomotoros náthának neveznek. Ebben az esetben a tüneteket általában az orrnyálkahártyában futó erek tágulata és az így előidézett duzzanat okozza. A diagnózist nehezíti, hogy ez a jelenség játszódik le légúti allergia esetén is, ráadásul a hideg őszi időszakban már a felső légúti kórokozók támadásával is számolnunk kell. A vazomotoros nátha esetén azonban nem lehet sem allergént, sem kórokozót kimutatni, amely a tünetek megjelenését magyarázná.

Por, hideg, stressz, klimax…

Ha valaki erős vegyszerekkel vagy illatokkal (pl. festékanyagok, oldószerek vagy parfümök) dolgozik, szmogos környezetben él vagy az otthonában dohányoznak, akkor ezek a körülmények mind fokozhatják az orrnyálkahártya gyulladásának, így a betegség kialakulásának kockázatát.

A forró, fűszeres ételek fogyasztása szintén felerősítheti a panaszokat, de aszpirinérzékenység, stressz, hisztamin túlérzékenység, illetve hormonális változások is előhozhatják a tüneteket, nőknél például igen gyakori klimax idején.

Szintén gyanúra ad okot, ha a tünetek reggel (hideg hatására, a meleg ágyból kikelve), vagy a szabadban, a meleg lakásból a hidegbe kilépve törnek ránk.

A fül-orr-gégészeti vizsgálat során a kezelőorvos a beteg kikérdezése után endoszkóppal vizsgálja az orrnyálkahártya és az orrmelléküregek állapotát.

Ekkor akár egy orrpolipra is fény derülhet, melynek eltávolítása megszüntetheti a panaszokat. Szintén felmerülhet az orrsövényferdülés vagy akár a krónikus orrmelléküreg-gyulladás gyanúja, mely szintén okozhat hasonló panaszokat

Attól függően, hogy valójában mi okozza a tüneteket, a kezelés történhet gyógyszerekkel, orrspray alkalmazásával, szükség esetén pedig műtéti beavatkozással.

Dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész szakorvos
Fül-orr-gége Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!