Fiatalító kúra kívül-belül
Bőrünk jobban öregszik az egészségtelen, vitaminszegény táplálkozás és kevés folyadék fogyasztása mellett. A bőr ragyogását az A-, C-, és E-vitaminok fogyasztása segíti elő.
Az A-vitamin stimulálja a bőrsejtek aktivitását, csökkenti a szárazságból eredő ráncokat és javít a bőr feszességén. Ráncok ellen egyik elővitaminját, a retinaldehidet használják. Bőrvédő táplálékként érdemes a béta-karotinban gazdag sárgarépát, sütőtököt, brokkolit, zellert, áfonyát, csipkebogyót, petrezselymet gyakran étlapunkra tűzni.
Bőrünk fiatalos kinézetét a kollagén rostok biztosítják. Minél több a C-vitamin, annál több a kollagén! Fogyasszunk tehát sok C-vitamint, mely valóban nélkülözhetetlen a kollagén termeléséhez. A C-vitamin a kulcs a bőr és a kötőszövetek, sőt az idősödő erek falának rugalmasságához is.
Az E-vitamin természetes antioxidáns, amely a C-vitaminnal együtt megköti a szabad gyököket és javítja a bőr keringését, vitalitását. A táplálékkal bevihető E-vitamint pedig a zöld növényekben, hüvelyesekben és teljes kiőrlésű gabonákban találjuk meg.
Az antioxidánsokban gazdag ételek (pl. friss gyümölcsök, zöldségek, sörélesztő) tehát, nemcsak egészségvédők, hanem a bőrt is fiatalítják. Fogyasszunk mellé hidegen sajtolt növényi olajat is, mivel ez szükséges a zsírban oldódó vitaminok, így a bőrvédő A-vitamin felszívódásához is.
A szem környékének vékony kötőszövetét citrusfélék, homoktövis, kivi és nyers paprika fogyasztásával belülről is erősíthetjük. Ugyancsak segítenek a kollagénes, hialuronsavas és rizskeményítős készítmények, melyek mintegy kipárnázzák a szemkörnyéki területet, így átmenetileg kevésbé látszanak a kis ráncok.
Az elvesztett nedvesség pótlásáról belsőleg is gondoskodjunk, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával!
Dr. Boros-Gyevi Márta
esztétikai bőrgyógyász szakorvos
oxygenmedical.hu