Sport és táplálkozás
Sportolóknál sok esetben a mikrotápanyag-pótlás nem éri el a lakosságnak javasolt értékeket sem. Mindez eleinte nem okoz panaszt, de a hónapok, vagy évek alatt kialakult minőségi alultápláltság csökkenti a szervezet regenerációs képességét, melynek talaján sérülések, fájdalmak alakulhatnak ki a vázizomrendszerben. Emellett számos kellemetlen tünet – például lábikragörcs és fáradékonyság – jelentkezhet, következményes teljesítmény-hanyatlással.
Sportolók – különösen a nők – körében figyelhető meg a vashiány, fokozza a fáradtságot és a teljesítményromlást.
Alapvetően az elégtelen mikrotápanyag-bevitel csökkenti a szervezet regenerációs képességét, gyengíti immunrendszerét. Mindez fokozott fertőzés- és sérüléshajlamhoz vezethet. Ezért is nélkülözhetetlen a rendszeres, változatos, tudatos táplálkozás.
A bélflóra és a sport
Említést kell tennünk arról a gyakori jelenségről, hogy nagy fizikai és pszichés terheléssel járó edzések, versenyek után gyomor-bélrendszeri panaszok (gyomorégés, étvágytalanság, puffadás, hasmenés), valamint fertőzéses eredetű felső-légúti tünetek (tüsszögés, orrfolyás, torokfájás), esetleg fertőzéses hasmenés jelentkezik.
A főbb okok
A tünetek megjelenését befolyásolja az edzés intenzitása, az edzettségi állapot és az edzés alatti folyadékhiány mértéke.
Mindezek megbontják a bélflóra egyensúlyát, így lényegesen romlik a tápanyagok felszívódása és az immunrendszer fertőzésekkel szembeni védekezése, az immunrendszer sejtjeinek 70-80%-a ugyanis a gyomor-bélrendszer nyálkahártyájában található.
Mely hatások károsíthatják még az egészséges bélflórát?
Fenti esetekben elengedhetetlen a bélflóra egyensúlyának minél gyorsabb és hatékonyabb helyreállítása megfelelő probiotikumkúra, probiotikus élelmiszerek rendszeres fogyasztása útján.
Abban az esetben, ha a sportoló felszívódási zavarban, anyagcsere betegségben, vagy más, emésztőrendszert érintő betegségben szenved, akkor kiemelten fontos a mikronutriensek pótlása. A zsírok nem megfelelő felszívódása például, a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) hiányához vezethet. A fogyókúrázó sportolók, valamint a vegánok ugyancsak ki vannak téve a hiányállapot veszélyének. A pótlás tekintetében érdemes kikérni a sportorvos javaslatát.
A kiegyensúlyozott, változatos étkezés során javasolt betartani a “többször keveset” elvet, amellyel elkerülhető az edzések előtt a gyomor túlterhelése, és biztosítható a táplálék tranzitidejének optimális mértéke.
A kívánt teljesítmény elérésének számos feltétele van, amelyek közül az egyik a testösszetételben rejlik, vagyis a megfelelő izomzat- és zsírarány kialakításában. Gondoljunk csak arra, hogy hány olyan lelkes szabadidő-sportoló létezik, akinek testtömege meglehetősen magas, és szervezetének testzsír aránya is jelentős. Tudatos, megfelelő étkezéssel az edzést nehezítő és a teljesítményt rontó felesleges zsírpárnák viszonylag gyorsan eltűnnek.
Forrás: sportorvos.hu