A krómhiány tünetei
Becslések szerint a felnőtt lakosságnak akár az 50%-át is érintheti az enyhébb mértékű krómhiány. Ez ugyan nem indokol kórházi ellátást, de jól érzékelhető tünetei lehetnek, és ronthatja szervezetünk bizonyos biokémiai folyamatainak hatékonyságát.
Krómból rendkívül kevés szükséges a szervezetünk egészséges működésének fenntartásához, és sok élelmiszerben meg is található a króm, azonban az elfogyasztott krómnak mindössze 1-3%-a hasznosul, a többi kiürül.
Fontos azt is figyelembe venni, amikor krómhiányról beszélünk, hogy az étrend, az életkor, a vitaminhiányos táplálkozás, a túl sok feldolgozott élelmiszer, sőt még a termőtalaj krómtartalma is befolyásolja, hogy mennyi króm jut a szervezetünkbe – vagyis, mekkora esélyünk van arra, hogy csak enyhébb hiányállapot alakuljon ki.
Milyen tünetei lehetnek a krómhiánynak?
A krómhiány emellett bőrproblémákkal – a bőr regenerációjának lassulásával – is együtt járhat: a kisebb-nagyobb sebek, sérülések nehezebben gyógyulnak.
Az inzulin- és vércukorszint szabályozása hatással van a testsúlyunkra, sőt az étvágyunkra is. Ha e területen jól megfigyelhető változás következik be – például elkezdünk hízni, gyakrabban tör ránk a hirtelen éhség, kívánjuk az édességet és a szénhidrátban gazdag ételeket –, akkor is érdemes elgondolkodni azon, vajon elég króm jut-e a szervezetünkbe.
Fontos tudni, hogy a krómhiány sajnos ördögi kört indít el: egyre jobban kívánjuk az édességet, a finomított szénhidrátot tartalmazó, feldolgozott élelmiszereket – minél többet fogyasztunk ezekből, annál nehezebben hasznosul a króm – ez pedig az elhízás mellett a szénhidrát-anyagcsere további problémáival járhat együtt.
A normál vércukorszint fenntartásához érdemes krómpótló kúrát tartani – ez esetben is válasszuk a magas bio-hasznosulású, szervezetünkben jól felszívódó krómkészítményeket.
Forrás: ParaMedica EgészségMagazin