Keresés
Close this search box.

Öröm és felelősség

//

Érettségi találkozón körkérdést dobtam be: „Mi volt életed eddigi legnagyobb öröme?” Válaszként szinte mindenki a gyerekeiről beszélt.

Másik segítségként az Így is lehet nevelni és tanítani (Erőszakmentes kommunikáció az iskolában és otthon) című könyvet említem. Dr. Marshall Rosenberg, a világhírű pszichológus, végtelenül egyszerű, tiszta – és főleg működő – módszert javasol a gyerekeinkkel való kommunikációhoz. A recept egy szóval könnyen megjegyezhető: MÉSZKő. Vagyis: Megfigyelés, Érzés, SZükséglet, Kérés. Ha például kamasz fiunk a szoba közepén hagyja a koszos zokniját, akkor bölcsebb üvöltözés és veszkedés helyett a következőt mondani. „Fiacskám! Azt látom, hogy a szoba közepén van a piszkos zoknid. Elszomorít, mert én szeretnék tiszta, rendes lakásban élni. Ezért azt kérem, hogy a piszkos zoknidat máskor dobd be a szennyeskosárba!” Ez persze csak egy példa az ezernyi lehetséges élethelyzet közül. Tudom, gyanúsan egyszerű a módszer, a hatása mégis szinte varázslatos. A metódust a felnőttek közti kommunikációhoz is szívből ajánlom. Ennek részletei a szerző A szavak ablakok vagy falak című könyvéből ismerhető meg. Sok párkapcsolatot javított már meg!

Manapság a házasságoknak több mint a fele válással végződik, amit a gyerekek akkor is megsínylenek, ha ez nem látszik rajtuk. Gyermekeink lelki és testi gondjainak megoldásához egyaránt óriási segítséget nyújt a Belső utazás gyerekekkel című könyv. Írója, Brandon Bays asszony kosárlabda méretű (!) méhtest-daganatát fejlesztette vissza – ultrahangos vizsgálattal bizonyítottan – 6 hét alatt egyfajta érzelmi, belső rendrakással. Rájött ugyanis, hogy ha a kellemetlen érzésektől nem szabadulni próbálunk, hanem mélyen „belemegyünk” – vagyis intenzíven átéljük –, akkor amögött hamarosan egy másik érzést találunk. Ha abba is mélyen belemerülünk, akkor kis idő múlva egy újabb érzés bukkan fel. A folyamat során eszünkbe jutó kellemetlen emlékeinkkel tudatalattink jelzi, hogy lelki vagy testi gondunk melyik traumatikus élményünkkel kapcsolódik össze. Végül – egy kellemetlen „küszöbérzésen” átjutva – a mindennel és mindenkivel való egység csodás, katarktikus és gyógyító érzésébe olvadunk. Egy képzeletbeli tábortűzhöz invitáljuk az ügyben érintett személyeket, és bátran kimondjuk nekik mindazt, ami a szívünket nyomja. A „beolvasást” követően már könnyen és szívből meg tudunk bocsátani nekik, s ez testünk-elménk kibernetikus rendszerében meglepő testi és lelki gyógyulásokat eredményez. (A módszer részletei a Belső utazás című könyvből ismerhetők meg.) Ugyanez gyerekeknél alkalmazva is szenzációsan, sőt gyorsabban és egyszerűbben működik: hiperaktivitás, allergia, szorongás stb. szűnhet meg egy-egy játékos, belső, lelki „utazás” segítségével.

„Jót s jól! Ebben áll a nagy titok.” írja Kazinczy. Szavai a gyereknevelésre vonatkozóan is mélységesen igazak. Ám a jó szándék kevés, használható ismeretekre is szükségünk van. Az említett könyvek ezt nyújtják.

Ajánlott könyveink is utánvéttel megrendelhetők az interneten www.agykontroll.hu, vagy az 1/488-0118-as telefonszámon,
illetve kaphatók többek közt
Budapesten a Széna téri Hattyúház
(I. ker., Hattyú u. 14.) Agykontrollüzletében, illetve Győrben (Árpád út 77.),
Nyíregyházán (Tüzér u. 16.) és Szolnokon a Sólyom-udvarban.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!