Keresés
Close this search box.

Tégy úgy, mintha…!

//

Párizsban tanító kollégám, Lee Pascoe, az egyik legdinamikusabb ember, akit csak ismerek. Az ausztrál születésű asszony először színész lett, majd agykontrolloktató, s immár nemzetközi hírű hipnózisszakember is. Tégy úgy, mintha…! c. könyve az egyik legizgalmasabb és leghasznosabb mű, amit eddig az elmével kapcsolatban olvastam.

Lee kulcsfontosságú „trükkre” jött rá, amit röviden így lehet megfogalmazni: a tettetés hatására tudatalattid hinni kezdi, hogy célodat elérheted, s kialakult hited hatására pedig célod meg is valósul. Az állítás alátámasztására lássunk egy rövid történetet a könyvből:

Roberta 11 évesen úgy érezte, tele van komplexusokkal. Félénknek, gátlásosnak és csúnyának látta magát, nem voltak barátai, senki sem szerette, sőt ő sem szerette saját magát. Rengeteget szenvedett emiatt.

Megnézte azokat az iskolatársait, akik népszerűek voltak, hogy vajon mit tesznek ők ezért, hogyan viselkednek, majd elhatározta, hogy ezentúl szerepet fog játszani, és ő is úgy tesz, mint ők.

Hiába változott azonban, iskolatársai elkönyvelték őt olyannak, amilyen volt, így értetlenül álltak furcsa viselkedése előtt. Végül rábeszélte szüleit, hogy írassák át egy másik iskolába. Ott az első pillanattól olyan lány szerepét alakította, amilyen lenni szeretne, s ehhez megváltoztatta az öltözködését, a beszédét és a viselkedését is.

Ettől aztán valóban minden megváltozott! Az emberek úgy viselkedtek vele, ahogy azelőtt soha senki. Nem csak iskolatársai, de még a tanárok is. Rengeteg új barátot szerzett. Boldog volt, mert egyre többen mondták, hogy milyen szép. Ám legbelül érezte, hogy ez csupán hazugság, ez valójában nem ő, mégis folytatta. Idővel azt tapasztalta, hogy a dolgok kezdtek tényleg azzá válni, aminek színlelte őket, így kialakították egészen új énjét.

Épp ez Lee módszerének lényege:
„a dolgok kezdenek azzá válni…”.

Az agykontroll nevű stresszkezelő és elmefejlesztő módszert immár 16. éve oktatva elmondhatom: elménk mélyebb része – ún. tudatalattink avagy tudattalanunk – mindent megtesz, hogy valóságunkat összhangba hozza az önmagunkról kialakított képpel. (Utóbbit nevezi a pszichológia énképnek.)

Tégy úgy, mintha…! Ugyanezt a tanácsot fogalmazza meg a ma élő legnagyobb spirituális tanító, egykori cambridge-i egyetemi kutató, Eckhart Tolle is, bár ő már kozmikus törvényszerűségre utalva. Így ír erről Új föld (Ráébredni életed céljára) című könyvében:

„Javaslom, próbáld ki néhány hétig a következőt, és figyeld meg, hatására miként változik a valóságod! Bármi is az, amiről úgy gondolod, hogy az emberek visszatartják tőled – dicséret, elismerés, támogatás, szeretetteljes gondoskodás stb. –, adj nekik azt! Hogy magadnak sincs? Nem baj! Tégy úgy, mintha lenne, és meglátod, megérkezik! Röviddel az után, hogy elkezdesz adni, el fogsz kezdeni kapni! Nem kaphatod azt, amit nem adsz. Bármiről is úgy gondolod, hogy azt a világ visszatartja tőled, az valójában már birtokodban van, ám amíg nem engeded meg, hogy „kiadd”, addig még csak nem is fogsz tudni róla, hogy rendelkezel vele. Ez a bőségre is igaz. A törvény, miszerint a „kiadás” meghatározza a „bevételt”, Jézus erőteljes képében is megfogalmazódik: „Adjatok, és akkor ti is kaptok. Jó, tömött, megrázott és túlcsorduló mértékkel mérnek öletekbe.”

Aki szeretné jobbá tenni az életét, aki hajlandó személyisége fejlesztése érdekében praktikus gyakorlatokat végezni, aki kíváncsi saját elméje működésének meglepő titkaira, akit érdekel, hogy mi mindenre alkalmas a hipnózis, és aki érdekes könyvre vágyik, annak – különösen nyári olvasmányként – melegen ajánlom Lee Pascoe: Tégy úgy, mintha…! című művét. (A szerencsések októberben személyesen is találkozhatnak Lee-vel budapesti agykontrollos továbbképző tanfolyamán.)

dr. Domján László

 

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!