Keresés
Close this search box.

Fiatalítás Ajurvédával

//

Az ájurvédát a hosszú élet tudományának is nevezik, mert célja, hogy mindenki a lehető leghosszabb, egészséges és kreatív életet éljen. Az ájurvédikus életmód követésével sokkal tovább megőrizhetjük fiatalos lendületünket.

Életciklusok és élettani folyamatok

Az ember élet szakaszai során bizonyos „dósák” dominanciája figyelhető meg. Míg gyermekkorban a „kapha dósa” hatására a szervezet folyamatosan növekszik, fejlődik, úgy felnőttkorban a „pitta dósa” hatása alatt utódokat nemz és szorgalmasan dolgozik, majd 50 éves kor után előtérbe kerül a „váta dósa”, melynek hatására a test kevésbé regenerálódik, a szövetek kiszáradnak, elöregszenek. Ezek a folyamatok – egyéni adottságoktól függően – előbb vagy utóbb, többé vagy kevésbé, de mindenkinél jelentkeznek. A haj őszülése, ritkulása, a bőr pergamen szerűsége, az ízületek fáradékonysága, az izomtömeg csökkenése általában természetes folyamatok, ám az ájurvéda segítségével jelentősen lassíthatók.

A fiatalság megőrzésének titkát akkor érthetjük meg, ha megismerjük az anyagcsere ájurvéda szerinti folyamatát. A szervezet tápanyag-ellátását az elsődleges emésztés biztosítja. Az emésztőrendszer által feldolgozott táplálékot a hét szövetcsoport – sorrendben a vérplazma–vér–izom–zsír–csont–velő, ideg–szaporítószövetek – a másodlagos sejtemésztés során adja át egymásnak, s így alakul ki a koncentrált életerő, melytől az ember fiatalos, pirospozsgás, majd’ kicsattan az egészségtől. Ha valamelyik szövet nem jut elég táplálékhoz, vagy méreganyaggal telített, akkor fokozatosan sorvadni, öregedni kezd.

Női és férfi klimax – más megvilágításban

A fentiekből érthető, hogy miért tekinthető a termékenység csökkenése az öregedés első jelének. Biológiai szempontból belátható, hogy a nők szervezete 50 után már sokkal kevésbé alkalmas az egészséges magzat kihordására, mint fiatal korban. A férfiaknál a klimax jelensége nem annyira egyértelmű, de idősebb korban az örökítő gének már nem annyira egészségesek, mint fiatalon.

Indiai felfogás szerint az élet második felének magasabb rendű célja az utódnemzéshez és azok felneveléséhez képest: az önmegvalósítás. Az érzékek gyengülése nem gátolja a lelki fejlődést, viszont figyelmeztet anyagi testünk átmeneti voltára, s hogy időnket most már a magasabb rendű igazságok keresésére fordítsuk. Ha fizikai szinten csökken is a termékenység, szellemi szinten pontosan az ellenkezője valósulhat meg, ha képesek vagyunk energiáinkat egy magasabb szintre emelni. A meditáció, a spirituális tanulmányok, és a rendszeres jógagyakorlatok korhatár nélkül, mindenkinek ajánlhatók.

Öregember nem vénember!

A fiatalság megőrzését idejekorán, mértékletességgel, tiszta életmóddal (káros szenvedélyektől mentesen), tudatos táplálkozással kell elkezdenünk. Az ájurvéda a lakto-vegetáriánus diétát javasolja. A mértékletesség a szexben is fontos tényező, mert segíti fiatalságunk és termékenységünk hosszú távú megőrzését. Nem hagyhatjuk ki életünkből a testtípusunknak, életkorunknak és egészségi állapotunknak megfelelő mozgásformát sem. A jóga egy olyan, mindenki számára ajánlható ősi mozgásrendszer, amely ténylegesen képes regenerálni, fiatalítani a szervezetet.

A természetes gyógymódok közül az ájurvéda első helyre teszi a méregtelenítést. A rendszeres nagytakarítás segít megőrizni a szövetek és szervek egészséges működését, így preventív céllal is érdemes alkalmazni. Az ájurvédában „pancsakarma” néven ismert komplex méregtelenítési eljárást fiatalító kúrákkal is ki szokták egészíteni.

Az ájurvédikus gyógynövények szintén erőteljes fiatalító hatással rendelkeznek. Az Ashwagandha (Withania somnifera) kiváló roboráló és potencianövelő szer, ennek női megfelelője a Shatavari (Asparagus racemosus). A Shilajit egy olyan különleges ásványi anyag, amely kitűnő hatással van nyomelem-hiány, csontritkulás, prosztata-panaszok és húgyivarszervi gyulladások esetén is. Szinte csodaszerként említik a Chyavanaprash-t, amelyet kifejezetten fiatalító, szív- és légzőszervi panaszokat enyhítő hatása miatt életelixírnek (Vita-jam) is neveznek.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!