Keresés
Close this search box.

„Játszani is engedd!”

//

Napjainkban már szinte követelménynek tekintjük, hogy gyermekeink a legkülönfélébb szakkörökre, tanfolyamokra járjanak. Eközben elfeledkezünk arról, hogy egészséges fejlődésük szempontjából mennyire fontos a játék, a kötetlen szabadidő, melyből egyre kevesebb jut nekik.

Játék orvosi utasításra

„Játszani is engedd!”

A „hajtás” már egészen fiatalon, óvodás korban kezdődik. Délután táncolni, játékos nyelvi foglalkozásra, vagy épp tornázni cipeljük a 4-5 éves gyermeket. A tempó az iskoláskort elérve tovább gyorsul, a plusz programok köre a tanulásban felzárkóztató, kiegészítő órákkal bővül.

Szülőként persze mindig, mindenben a legjobbat szeretnénk nyújtani gyermekeinknek, s az egyre növekvő követelmények miatt úgy érezzük, semmit sem lehet elég korán elkezdeni ahhoz, hogy gyermekünk a későbbiekben minden területen megállja helyét. Az American Academy of Pediatrics (AAP) gyermekorvosi szervezet viszont éppen a gyermekeket érő növekvő stressz levezetése érdekében hívja fel a figyelmet a létfontosságú játék, az elengedhetetlenül fontos szabadidő biztosítására.

A játéknak kiemelt szerepe van a gyermek fejlődésében, számára ez a legbiztosabb eszköz feszültségeinek levezetésére. Gyakran mindennapi élete eseményeit otthon, kedvenc babáival, játékaival, vagy épp autóival újra és újra eljátssza, mindez megkönnyebbülést hoz számára. Szülőként a gyermek játékába bekapcsolódva, vagy azt megfigyelve lehetőségünk nyílik ki nem mondott gondolatainak megértésére, félelmeinek és örömeinek megismerésére.

A manapság divatos, ám passzívnak tekinthető játékformák (pl. számítógépes játékok) mellett engedjünk teret a hagyományos játékszereknek (babáknak, építőkockáknak) is, melyek kiválóan működtetik a gyermek képzelőerejét. Emellett részesítsük előnyben a gyermek szociális és érzelmi fejlődését elősegítő, egyéniségének és érdeklődési körének megfelelő játékokat!

Kezeljük kritikusan a játékok dobozán feltüntetett információt, s ne dőljünk be a „szuper gyermekeket fejlesztő” játékoknak. A legfontosabb, hogy a gyermek idejének beosztásánál tartsuk meg az egészséges egyensúlyt az óvodán, iskolán kívüli képzések, és a nyugodt kikapcsolódásra, játékra szánt idő között.

(Forrás: „Doctor’s Orders: Kids Should Play More” – orvostkeresek.hu)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!