Keresés
Close this search box.

Amit a prosztatarákról tudni kell

//

A prosztatarák Európában a második leggyakoribb daganat, a férfiak rákos megbetegedéseinek több mint egynegyedét képezi. Magyarországon évente 2400 új esetet regisztrálnak. Pontos kiváltó oka mindmáig ismeretlen, azonban a kockázati tényezőkről és a megelőzés lehetőségeiről már jóval többet tudunk.

A prosztata időskori megnagyobbodása igen gyakori jelenség, melynek oka a prosztata sejtjeinek rendellenes, de jóindulatú növekedése. Magyarországon a 60-70 éves férfiak 70%-ánál, a 80 év felettiek 85%-ánál kimutatható az elváltozás. Tünetet csak az esetek egyharmadában okoz. Ez esetben a megnagyobbodott prosztata összenyomja a húgycsövet és a hólyagot, így akadályozott a vizelet normális elfolyása, ami súlyosabb esetben kezelést igényel.

Ezzel szemben a prosztata sejtjeinek rosszindulatú burjánzása esetén a tumorsejtek idővel túlterjednek a prosztata határain, megjelennek a közeli nyirokcsomókban, ezúton később a test távolabbi részében (pl. csontok, húgyhólyag, végbél) is áttétet adhatnak.

A prosztatarák korai stádiumban semmilyen tünetet nem okoz, azonban az alábbi panaszok esetén érdemes felkeresni az urológust a kiváltó ok tisztázása végett: gyakori vizelési inger, főleg éjszaka; a vizeletürítés megindításának vagy visszatartásának nehézsége; vizeletürítésre való képtelenség; gyenge vagy akadozó vizeletsugár; fájdalmas vagy égő érzés vizeletürítéskor; erekciós nehézségek; fájdalmas ejakuláció; vér a vizeletben vagy az ondóban; gyakori fájdalom vagy merevség a hát alsó részén, a csípőtájon, vagy a comb felső részén. (A legtöbb fenti panaszt más betegség, például fertőzés is okozhatja.)

A legfőbb kockázati tényezők:

A kezelési módot az orvos a betegség stádiumának (kiterjedtségének), várható előrehaladásának, a beteg életkorának és állapotának függvényében határozza meg. Figyelembe veszi az egyes kezelési módok („várakozz és figyelj” taktika, műtét, sugárkezelés, kemoterápia, stb.) előnyeit és hátrányait, különös tekintettel a szexuális aktivitásra, a vizeletürítésre és az életminőséget befolyásoló egyéb tényezőkre.

Ugyancsak vizsgálják a hatékonyabb terápiás lehetőségek bevezetését, így a műtét és a sugárterápia alternatívájaként a kriosebészetet, melynek során a daganatsejteket egy szondán keresztül fagyasztással pusztítják el. A kutatók eredményesnek találták a műtétet és sugárterápiát követő hormonterápiát a betegség kiújulásának megakadályozására, illetve a hormonkezelésre nem reagáló esetekben a biológiai terápiát.

Számos, jelenleg is folyó kutatás foglalkozik a megelőzés lehetőségeivel, így többek között a táplálék-kiegészítők – E-vitamin és szelén – szerepével. A legújabb tanulmányok szerint a paradicsom-tartalmú ételek rendszeres fogyasztása is segíti a megelőzést.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!