Keresés
Close this search box.

Helyes légzéssel allergia és asztma ellen

//

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy „kifogytunk a levegőből”. Ezzel akár nap, mint nap szembesülhetünk, főként, ha asztmásak vagyunk. Léteznek azonban olyan módszerek, melyekkel elkerülhetjük, vagy csökkenthetjük az ilyen eseteket.

Az asztmás betegségre jellemző légúti szűkület, gyulladás és túlérzékenység következtében gátolt levegőáramlást a beteg légszomjként érzékeli, légzése szaporábbá, felületesebbé válik. Asztmás rohamok kialakulásához számtalan tényező, köztük olyan hétköznapi jelenségek, mint a pollen, a stressz, vagy a testmozgás is vezethetnek. Stressz hatására sokan kapkodni kezdik a levegőt. A tüneteket fokozott izzadás, erős szívdobogás kísérheti.

Konsztantin Buteyko ukrán professzor szerint az asztmás betegek a légszomj érzésének csillapítására túllélegeznek, így szervezetükben több oxigén, mint szén-dioxid található. Az alacsony szén-dioxid szint pedig megnehezíti az oxigén kiáramlását a test szöveteibe. Az oxigénhiányos szövetek asztmás rohamot idézhetnek elő. Az 1950-es években kifejlesztett módszerének lényege az orron keresztül történő légzés, hosszabb szünetek beiktatásával a lélegzetvételek között. Eredményességének köszönhetően módszere világszerte elterjedt, s bár egyszerűnek tűnik, elsajátításához szakember, és asztmások esetén orvosi ellenőrzés is szükséges. Magas vérnyomás és szívbetegség esetén fokozott óvatosságot igényel.

Egy friss kutatás eredményei szerint az 1960-as évek óta ismert Papworth módszer légző és relaxáló gyakorlatai jelentősen csökkenthetik az asztma tüneteit. Elsajátításával bárki képessé válik a helyes légzés gyakorlására, megtanulhatja az aktivitásának megfelelő légzési mintát, a relaxáció mindennapi életbe való átültetését, és a stressz korai felismerését. A módszer alkalmazása az asztmás tüneteken kívül csökkenti a szorongást, a depressziót, egyúttal javul a nyugodt, ellazult légzésre való képesség is.

Önmagában a helyes légzés-technika azonban nem elegendő. Az sem mindegy, hogy MIT lélegzünk be. Az örökletes tényezők mellett a forgalmas közlekedési útvonalakhoz való közelség, a kipufogó gázokkal teli levegő rendszeres beszívása ugyancsak fontos szerepet játszik az asztma kialakulásában.

A Thorax folyóiratban publikált kutatás során 3000 asztmás gyermeket vizsgáltak meg. Olyan génvariációk létezését igazolták, melyek a belélegzett káros anyagok eltávolításáért felelős enzimeket irányítják. Az EPHX1 és GSTP1 enzimek segítik megtisztítani a szervezetet a méreganyagoktól – beleértve a kipufogógázok égéstermékeit is –, emellett viszont szerepük van az asztma és más légúti betegségek kialakulásában is.

A vizsgálatokból kiderült, hogy az EPHX1 túlzott aktivitása 1,5-szeresére, míg a GSTP1 enzimmel párosulva 4-szeresére nőtt az asztma kialakulásának kockázata. Amennyiben ehhez öröklött hajlam is társul, úgy a rizikó már 9-szeres.

Az allergia és az asztma kockázata megfelelő táplálkozással is csökkenthető. A megelőzést érdemes igen korán, akár már magzati korban elkezdeni.

Holland és skót kutatóorvosok több mint 1200 várandós anyát, majd gyermeiket figyelték meg egészen 5 éves korukig. Kiderült, hogy a 9 hónap alatt napi rendszerességgel fogyasztott alma – feltehetően magas flavonoid tartalmánál fogva – csökkentette a gyermekeknél az asztma kialakulásának esélyét. A terhességük alatt sok halat fogyasztó anyák gyermekeinél lényegesen ritkább volt az ekcémás megbetegedés. Ugyancsak ritkább volt az asztma és az ekcéma a gyermekeknél, ha az anyák elegendő E- és D-vitamint, valamint cinket vettek magukhoz táplálékaikban.

Az Egyesült Államokban és Kanadában a kamaszok táplálkozási szokásait hozták összefüggésbe a légúti gyulladások és asztmás tünetek előfordulásával. A Chest folyóiratban közölt kutatásban több mint 2000 végzős diák vett részt egy éven keresztül.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a résztvevők egyharmada alig fogyaszt friss zöldséget, gyümölcsöt, ennek hatását a tüdőfunkciót mérő teszteken elért alacsonyabb pontszám visszaigazolta. Sokan az ajánlott A- és E-vitamint, béta-karotin, valamint omega-3 zsírsav bevitelt sem teljesítették. Az E-vitamin nem megfelelő pótlása növelte az asztma kialakulásának kockázatát. Az omega-3 zsírsav hiánya növelte a krónikus bronchitis, nehéz légzés, asztma előfordulását. Az esetleges dohányzás mellett megnövekedett C-vitamin igény pótlásának elmulasztása ugyancsak a bronchitis veszélyét növelte. A megelőzés terén tehát valóban kezünkben a döntés, hogy mindig szabadon lélegezhessünk.

Budai Tüdőközpont
T.: 06-30/ 631-9309
www.tudokozpont.hu
info@tudokozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!