Keresés
Close this search box.

Kávé és csontritkulás

//

A csontritkulás elleni küzdelem első és legfontosabb lépése a kalcium utánpótlása. Kevesen tudják, hogy a koffein tartalmú ételek és italok - így a kávé is - fokozzák a szervezet kalcium kiválasztását, ezzel rombolják csontozatunkat.

Kávé és csontritkulás

A koffein főként stimuláló, élénkítő hatásáról ismert. Elfogyasztása után – a véráramba jutva – egy órán belül fejti ki legintenzívebben a hatását, amely az ideg-, szív- és érrendszer, illetve az agy területein érzékelhető: hangulatunk javul, fáradtságérzetünk csökken, aktivitásunk, munkabírásunk átmenetileg növekszik.

A koffein hatása nemtől, életkortól, testsúlytól és az elfogyasztott koffein mennyiségétől függően, eltérő mértékben érvényesül, de befolyásolja a terhesség és a dohányzás is. Az élvezeti szerekhez hasonlóan, nagy mértékű, rendszeres fogyasztással könnyen hozzá lehet szokni. Napi 6 csésze, vagy ennél több kávé azonban idegességet, gyomorpanaszokat, nyugtalanságot, sőt álmatlanságot is okozhat. Ne feledjük: a napi bevitt koffeinmennyiségnél a kávé mellett a teát és csokoládét, kakaót is számításba kell vennünk!

A koffein kedvező élettani hatásaira tekintettel, mérsékelt, nem rendszeres fogyasztása megengedett. Nem kell tehát teljesen, és véglegesen lemondanunk a kávézás kellemes szertartásáról, amennyiben mellette gondoskodunk a megfelelő mennyiségű kalcium utánpótlásáról. Ez a 19 és 50 év közötti korosztály esetében napi 1000 milligramm, az 50 év felettiek kalciumszükséglete pedig átlagosan napi 1200 milligramm.

A kávéfogyasztás mérséklése mellett a csontritkulás megelőzésében különösen fontos szerepe van a rendszeres testmozgásnak, a kalciumban és D-vitaminban gazdag étrendnek, esetleg kiegészítő készítmények szedésének.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!