Keresés
Close this search box.

Gyomorégés ellen

//

A gyomorégés kellemetlen érzését sokan kénytelenek rendszeresen elviselni. A torok irányába sugárzó égető mellkasi fájdalom (melyet a szájban szűnni nem akaró keserű, vagy savas íz kísér) azonban elkerülhető, de legalábbis csökkenthető, ha megfelelően választjuk meg ételeinket.

Egy-egy kellemes és kiadós családi ebéd gyakori kísérője a telítettség, s ezzel együtt a gyomorégés kevéssé kellemes érzése. Kialakulásához a túltelített gyomor savas tartalmának a nyelőcsőbe történő visszaáramlása vezet. Ezáltal a mellkasban és a has felső részén égető, fájdalmas érzés keletkezik. A súlyos, folyamatosan jelentkező gyomorégés azonban már reflux betegséget (GERD) is jelezhet, mely számos komoly kórkép előidézője lehet.

A tünetek kezelésének egyik kulcsa, ha pontosan ismerjük a kiváltó tényezőket (triggereket). Általános recept azonban nincs, a tényezők ugyanis egyénenként eltérőek lehetnek. A több fogásos, vagy túl késői étkezések épp úgy okozhatnak gyomorégést, mint a túl zsíros ételek. Kerülendő lehet továbbá a csokoládé, a koffein-, vagy alkoholtartalmú italok, vagy citrusfélék fogyasztása. A fokhagyma, vöröshagyma, a fűszeres ételek és a paradicsom szintén kiválthatják a tüneteket.

Figyeljük meg a tünetek jelentkezésének időpontját, így a gyomorégés akár egy-egy ételcsoport kerülésével is megszűnhet. Ehhez először javasolt az összes triggert kizárnunk étkezésünkből, majd fokozatosan, egyesével fogyasztanunk újra őket. Így valóban meggyőződhetünk, mely étel, vagy ital okozza tüneteinket.

Semmiképp ne gondoljuk tehát, hogy a gyomorégéssel együtt kell élnünk. Rövidtávon, savlekötők helyett, desszertként fogyasszunk inkább (nem mentolos) rágógumit, amely mintegy megduplázza az egyébként savsemlegesítő hatású nyál termelődését, ami segíti a maró érés megszűntetését.

Amennyiben tüneteink huzamosabb időn át rendszeresen (naponta vagy heti több alkalommal) jelentkeznek, kérjük szakorvos segítségét az emésztőrendszeri probléma, netán reflux betegség megfelelő gyógykezeléséhez.

orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!