Keresés
Close this search box.

Gyorsabb anyagcsere – fogyás 7 lépésben

//

A tavaszi időszakban a közelgő fürdőruha szezonra gondolva gyorsan szeretnénk megszabadulni a télen felszedett plusz kilóktól. Még épp időben hozzákezdhetünk az anyagcsere-diétához, melynek segítségével fokozatosan és tartósan adhatjuk le a súlyfelesleget.

A hírességek körében – különösen egy-egy fontosabb fellépés előtt – a plusz kilók gyors leadásának legelterjedtebb módszere, a hashajtók szedése. A sztárok ezen „diétás trükkje” nem csak, hogy nem hoz hosszú távú eredményt, de még veszélyes is. A hashajtók csak azt mossák ki a szervezetből, amit előzőleg elfogyasztottunk. Folyamatos éhségérzet melletti rendszeres szedésük ellenkező hatást ér el: székrekedéshez vezet.

Az anyagcsere természetes és biztonságos módon történő felgyorsításának módját az Amerikai Endokrinológiai Társaság 7 lépésben foglalta össze:

1. lépés: Felmérés

A sikeres fogyás módja egyénenként eltérő lehet. A személyre szabott program összeállításához nélkülözhetetlen a részletes állapotfelmérés, endokrinológus-dietetikus szakember segítségével (amennyiben indokolt hormonok és anyagcsere-markerek meghatározása). A korábbival azonos kalória-bevitel mellett jelentkező hízás ugyanis utalhat pajzsmirigy betegségre is. Ilyen esetekben a fogyás első lépése a hormonszint normalizálása.

2. lépés: Ne hagyjuk ki a reggelit!

Alvás közben a test energia-megőrzési „üzemmódra” kapcsol, lassítja tehát az anyagcseréjét. A reggeli evés adja meg a kezdő lökést az anyagcsere felgyorsításához. Egy jó reggeli összetett szénhidrátokból áll: zablisztből vagy teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, tojásfehérje, gyümölcs, pl. banán. Étkezzünk naponta 5-6 alkalommal. Nem kell egyszerre nagyobb mennyiséget fogyasztani, csak gyakrabban étkezni. Ez esetben testünk tudni fogja, hogy van állandóan rendelkezésére álló energia, így bátrabban éget el több energiát ahelyett, hogy zsírként raktározná későbbi felhasználásra. Ez a kulcs az anyagcsere felgyorsításához.

3. lépés: Minőségi étkezés

Válogassuk meg, mi az, ami a tányérra kerül! Magas cukortartalmú ételek fogyasztása vércukorszint kiugrást okoz, ami arra kényszeríti a testet, hogy zsír formájában tárolja azt. Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket, illetve a gyümölcsöt és zöldséget. Győződjünk meg arról, hogy táplálkozásunkban egyensúlyban vannak a fehérjék (pl. tojásfehérjék, sovány húsok) és az egészséges zsírok (esszenciális zsírsavak találhatók a diófélékben és a halakban).

5. lépés: Fontos a rendszeres mozgás

Rendben, ez nyilvánvaló, de a legtöbb ember mégsem teszi ezt. Ha korábban egyáltalán nem edzettünk, kezdjük az alapoknál: egy könnyű és rendszeres esti séta nem csak az anyagcsere felgyorsításában segít, de a közérzetünket is javítja.

6. lépés: Szakaszos tréning

Sokan rengeteget diétáznak, de egy idő után a fogyás mértéke stagnál. Ez azért van, mert az anyagcsere stabilizálódott. A szervezet anyagcseréje ugyanis gyorsan alkalmazkodik a környezethez. A holtponton történő átbillenést segítheti a szakaszos edzés. Kezdjük a mozgást alacsony sebességgel, ezután ugorjunk egy magasabb sebességre, majd lassítsunk vissza. Ha jól csináljuk, felgyorsíthatjuk az anyagcserét, és rengeteg kalóriát égethetünk el.

7. lépés: Táplálék-kiegészítők

A megfelelően összeállított, jó minőségű étrend-kiegészítők szintén segíthetik a fogyást. Az orvosi felügyelet mellett szedett vitaminok, ásványi anyagok, anyagcserét fokozó készítmények jól kiegészíthetik az életmódváltást, sőt segítségünkre lehetnek a betegségek megelőzésében is.

Prof. Dr. Balázs Csaba
endokrinológus
Info: www.allergiakozpont.hu
tel.: 06-30/631-9309

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!